Banca Națională a României (BNR) va introduce în circuitul numismatic, începând cu data de 7 aprilie 2025, o monedă din argint dedicată comemorării a 175 de ani de la nașterea pictorului român Ioan Andreescu, potrivit unui comunicat oficial emis de instituție. Această inițiativă reflectă angajamentul BNR față de valorificarea patrimoniului cultural și artistic național prin instrumente simbolice de circulație monetară.
Elemente de design și caracteristici tehnice
Aversul monedei este caracterizat de o compoziție grafică inspirată din universul picturii, redată sub forma unei palete de pictor. Sunt incluse, de asemenea, inscripția „ROMANIA” dispusă în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, anul emisiunii „2025”, precum și stema României. Reversul monedei înfățișează autoportretul artistului Ioan Andreescu, alături de numele acestuia și perioada de viață „1850–1882”.
Monedele sunt realizate din argint și vor fi ambalate individual în capsule de metacrilat transparent. Fiecare exemplar este însoțit de o broșură de prezentare și un certificat de autenticitate redactat în limbile română, engleză și franceză. Acest certificat poartă semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central, garantând astfel autenticitatea și calitatea piesei.
Distribuție, tiraj și condiții comerciale
Tirajul maxim al acestei emisiuni numismatice este limitat la 5.000 de exemplare. Moneda este disponibilă la un preț de vânzare de 580 lei, exclusiv TVA, suma incluzând broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.
Deși are caracter comemorativ, moneda din argint dedicată lui Ioan Andreescu are putere circulatorie legală pe întreg teritoriul României. Distribuirea acesteia se va realiza prin intermediul sucursalelor regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.