Analiștii bancari se așteaptă la o nouă majorare a dobânzii de referință cu 25 de puncte de bază, până la 7,00%, ceea ce va antrena automat o creștere a ratelor pe care românii le plătesc pentru creditele bancare contractate. Vicepreşedintele CFA România, Adrian Codîrlaşu, consideră că ar putea fi vorba de singura majorare din 2023, fiind este posibil ca vârful inflației să fi fost deja atins odată cu nivelul de 17% din luna noiembrie 2022.
Chiar și așa, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni, potrivit unei analize CFA, s-a majorat faţă de exerciţiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,68%. Pe de altă parte, specialiștii iau în calcul și efectele negative pe care le are inflația pe termen lung, ceea ce se poate concretiza în într-o putere de cumpărare mai mică, acest lucru fiind doar unul dintre aspectele puternic afectate de majorarea inflației.
Nici o posibilă creștere economică nu este favorizată de un astfel de context, mai ales că datele arată că s-a înregistrat un progres cu doar 1,3%. Odată ce inflația crește, leul va pierde teren în fața euro, căci datele arată că moneda ar putea să marcheze o depreciere în următoarele 12 luni față de anul precedent.
Există soluții care să-i ajute pe românii cu credite să plătească mai puțin, în condițiile în care prețurile tot mai mari la alimente, dar și facturile uriașe la utilități înghit cea mai mare parte din veniturile cetățenilor? Ce a răspuns, în acest sens, analistul financiar Adrian Negrescu.
O metodă simplă, dar nu la îndemâna oricui
”Sunt puține soluții pentru cei care au credite în momentul de față. Una dintre ele este să plătească anticipat și să folosească acea metodă prin care plătești rata, după care a doua zi după termenul de plată, mai dai niște bani ca să-ți mai scadă din dobândă. Este o metodă simplă, dar este la îndemâna celor care au bani să plătească în contul ratelor. A doua variantă este să restructureze creditul, adică să-l refinanțeze, să se uite în piață să vadă dacă nu există oferte mai bune, de la alte bănci, în așa fel încât să-și reducă rata ca dimensiune, cât au de plătit și să-l extindă pe o perioadă mai lungă de timp.
Din păcate, acestea sunt singurele două variante în contextul în care ratele se vor scumpi în continuare, vor crește, din nefericire, dobânzile, pentru că nu reușim să punem capăt aceste inflații galopante cu care se confruntă România. Iar dacă nu reușim să stopăm inflația, să ne așteptăm ca și dobânzile să crescă”, a declarat Adrian Negrescu într-o intervenție la postul de televiziune Antena3 CNN.
Să mai strângă bani sau să amâne achiziția
Întrebat ce fac românii care nu se mai încadrează pentru un credit, astfel încât să nu depășească acel grad de îndatorare, analistul financiar a recunoscut că, în aceste cazuri ”există o problemă majoră. O problemă majoră pentru majoritatea celor care vor să-și cumpere o locuință mai scumpă de 120.000 de euro, unde și TVA-ul este de 19% începând cu 1 ianuarie. Singura lor variantă ar fi să pună bani la pușculiță și să amâne achiziția. Pentru că altă soluție nu au.
Ar mai fi o variantă
Ar mai fi o variantă să ia, de la o bancă, un credit de nevoi personale pentru avans, iar de la alta să încerce să ia un credit ipotecar. Doar așa ar putea să-și cumpere o casă în momentul de față, numai că ratele vor fi cu adevărat apăsătoare. Cu alte cuvinte, este o problemă legată de venituri. Trebuie să ne creștem veniturile, într-un fel sau altul, să facem economie, în așa fel încât să avem de unde să plătim aceste împrumuturi”, a explicat expertul.
Există șanse ca dobânda de politică monetară să scadă în cursul acestui an?
”Vestea bună este că inflația va începe să scadă, ușor ușor, să se tempereze. Adică vom avea o inflație 10-11%, dar asta doar în a doua parte a anului, și, este posibil ca, începând din lunile iunie-iulie, Banca Națională să înceapă să opereze o scădere a dobânzii cheie. Mă aștept la acest lucru, pentru a mai ridica presiunea pe zona de creditare. Asta înseamnă că nu vom avea o dobândă de 3,5%, dar o dobândă cheie în jur de 5%-5,50% cred că poate fi posibilă, dacă guvernatorul Mugur Isărescu va avea curajul de a lua o astfel de decizie într-o perioadă atât de dificilă din punct de vedere economic”, a subliniat Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.