BNR: Așteptări rezervate privind creșterea economică în 2023. Leonardo Badea: ”Riscurile, în creștere. Se pot ivi implicaţii inclusiv asupra poziţiei băncilor”

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Leonardo Badea
Leonardo Badea

Aşteptările privind creşterea economică pe parcursul acestui an rămân rezervate şi la fel se va menţine şi incertitudinea privind evoluţia inflaţiei, potrivit experţilor de la Banca Naţională.

Din multe puncte de vedere, acest an va fi unul dificil pentru economia globală, iar economia României nu va putea face abstracţie, a spus viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea, la o conferinţă de specialitate.

Majoritatea specialiştilor anticipează o creştere economică pozitivă pentru acest an în România, chiar dacă mai redusă decât cea din 2022, însă consideră că există numeroase riscuri care îşi pot pune amprenta asupra evoluţiei economiei. Din multe puncte de vedere, acest an va fi unul dificil pentru economia globală, iar economia României nu va putea face abstracţie de tendinţele dominante care se manifestă în zonă, este de părere viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea.

Leonardo Badea a afirmat că: ”În eventualitatea unui scenariu negativ legat de un conflict prelungit în Ucraina, cuplat cu un posibil sezon rece, să îl numim aşa, mai aspru decât cel din iarna trecută, impactul pentru activitatea economică în acest an şi pentru anul viitor ar putea fi semnificativ şi ar putea face diferenţa dintre creşterea economică modestă, dar pozitivă estimată în prezent, şi o stagnare sau chiar o scădere”.

Reprezentantul BNR a mai spus că: ”În acest context, aşteptările privind creşterea economică pe parcursul acestui an rămân rezervate”, a mai spus Leonardo Badea, care precizează că: ”Deşi sistemul bancar românesc are o situaţie a activelor bună, un nivel al creditelor neperformante redus şi resurse ample pentru a continua şi extinde creditul, riscurile sunt în creştere, iar scenarii mai puţin favorabile de evoluţie a condiţiilor externe sau a celor din plan local pot avea implicaţii inclusiv asupra poziţiei băncilor şi accesului sectorului economiei reale la creditare”. 

Leonardo Badea (BNR): Inflația din România în context european - scurte repere ale ultimilor 20 de ani

Leonardo Badea a realizat o analiză legată de inflația din România.

„O analiză a evoluției inflației în România pe parcursul ultimilor 20 de ani evidențiază numeroase cicluri pe termen mediu, influențate de conjuncturi locale și internaționale specifice momentului și adesea foarte diferite. Putem spune că există un punct care separă tendințele de evoluție pe plan local în raport cu cele europene, acesta fiind în preajma anului integrării României în Uniunea Europeană. Graficul de mai jos prezintă această evoluție pentru România și economiile din spațiul economic european utilizând indicii armonizați ai prețurilor de consum calculați și publicați de Eurostat (dinamica inflației în Statele Unite ale Americii este adăugată pentru completarea imaginii de ansamblu).

Dincolo de toate particularitățile fiecărui an, graficul de mai jos arată o modificare structurală foarte importantă care face ca situația din prezent să fie fundamental diferită de contextul economic și financiar al României din perioada de început a intervalului analizat. Această diferență este atât de contrastantă încât poate fi observată de oricine privește atent graficul, fără a necesita cunoștințe de specialitate. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 378814.78RON
1 ETH = 8199.56RON
1 LTC = 382.04RON
1 XRP = 9.43RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel