Publicitate
Deficitul contului curent al balanței de plăţi a sărit, anul trecut, de 9,4 miliarde de euro, de la sub 6 miliarde de euro, cât a fost în 2017.
Din România a ieşit cu 9,4 miliarde de euro mai multă valută decât a intrat. Și mai rău este că balanţa de plăţi s-a deteriorat în toate componentele sale, adică acolo unde aveam surplus de bani cifrele su scăzut şi acolo unde exista deficit au crescut.
Cel mai mare deficit l-a adus comerțul cu bunuri, pentru că importăm mâncare, băutură și haine, majorările de salarii ducându-se mai ales către companiile străine producătoare.
Deficitul pe zona de bunuri, adică diferenţa dintre importuri şi exporturi a fost de peste 14,8 miliarde de euro şi, mai grav, importurile au crescut de aproape două ori mai repede decât exporturile. Un plus a adus zona serviciilor, mai ales transporturile, însă şi aici se observă o deteriorare, întrucât plusul a scăzut de la 8,2 miliarde de euro la 8,1 miliarde de euro.
Investiţiile străine directe, pe de altă parte, adică cele care ar trebui să compenseze deficitele externe, au crescut doar marginal, de la 4,7 la 4,9 miliarde de euro. Ca procent în deficitul contului curent, ele au scăzut, însă semnificativ. La finele lui 2018, practic doar 50% din deficit putea fi acoperit prin investiţiile străine directe.
Citește și: BNR analizează alte moduri de calcul al ROBOR
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.