Banca Națională a României (BNR) a anunțat că noile evaluări reconfirmă perspectiva unei scăderi a ratei anuale a inflației în primele trei luni ale acestui an.
Factori care influențează inflația
Potrivit BNR, descreșterea inflației va fi determinată în principal de efecte de bază consistente și de încetinirea creșterii prețurilor la importuri. Cu toate acestea, dinamica prețurilor alimentelor și energiei continuă să fie influențată de condițiile meteorologice nefavorabile din 2024, majorarea cotațiilor unor mărfuri și creșterea consumului de energie în perioada de iarnă.
Incertitudini generate de politicile fiscale
BNR avertizează că incertitudini și riscuri semnificative decurg din implementarea recentului pachet de măsuri fiscal-bugetare, parte a Planului bugetar-structural național convenit cu Comisia Europeană. De asemenea, condițiile de pe piața muncii și evoluția salariilor rămân surse de îngrijorare.
Evoluția prețurilor energiei, alimentelor și a cotației țițeiului, în contextul tensiunilor geopolitice, reprezintă alte surse importante de incertitudine.
Impactul conflictelor geopolitice
BNR subliniază că războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu generează riscuri suplimentare asupra perspectivelor economice, precum și asupra inflației pe termen mediu. Totodată, absorbția fondurilor europene, în special cele din programul Next Generation EU, depinde de îndeplinirea unor ținte stricte. Acestea sunt esențiale pentru realizarea reformelor structurale necesare, tranziția energetică și contracararea efectelor negative ale tensiunilor geopolitice.
"Incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, generează războiul din Ucraina şi conflictul din Orientul Mijlociu, precum şi evoluţiile economice din Europa şi de pe plan global, în contextul escaladării tensiunilor geopolitice. Totodată, absorbţia şi utilizarea fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiţionată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte. Ele sunt însă esenţiale pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziţiei energetice, dar şi pentru contrabalansarea, cel puţin parţială, a efectelor contracţioniste ale conflictelor geopolitice", se mai arată în documentul BNR.
Deciziile de politică monetară ale BNR
În ședința din 14 februarie, Consiliul de Administrație al BNR a hotărât:
- menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,50% pe an;
- menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an;
- menținerea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an.
Totodată, BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută ale instituțiilor de credit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.