Publicația americană explică apoi în linii mari cum a ajuns spitalul județean din Suceava să devină focarul de infecție numărul unu din România și constată că în mod curios la noi în țară ponderea infecțiilor din unitățile medicale este dispoporționată față de cea din restul Uniunii Europene.
România cheltuiește cel mai puțin pentru asistența medicală dintre statele membre, are cea mai mare rată a mortalității la boli tratabile și una dintre cele mai mici speranțe de viață din blocul Uniunii Europene iar în 30 de ani, statul a reușit să construiască un singur spital.
”Trebuie să considerăm că evoluția virusului este departe de a atinge apogeul”, a spus Vlad Mixich, analist în asistență medicală și medic, care este și membru al consiliului de administrație la Agenției Europeane pentru Securitate și Sănătatea în Muncă. „Sistemul va atinge nivelul maxim de rezistență mult mai rapid decât în alte țări.”
Citește și: Donația cu care Elon Musk s-a făcut de râs
Personalul din domeniul sănătății reprezintă 13% din cazurile de îmbolnăvire cu Covid-19 în România. Cadre medicale care vor să demisioneze se confruntă cu ostilitate din partea multor români însă președintele Klaus Iohannis a declarat joi că aceștia au nevoie de sprijin. El a cerut guvernului să apeleze la fondurile UE pentru a plăti un bonus de 500 de euro pe lună (540 USD) angajaților medicali care se ocupă de pacienți cu coronavirus. „Lucrătorii noștri din domeniul sănătății și medicii sunt prima linie de apărare împotriva epidemiilor”, a spus el. „Au nevoie de cuvinte mai mult decât frumoase.”
Din nefericire, unul dintre medicii din Suceava care a fost intervievat de Bloomberg, este de părere că situația din capitala Bucovinei se va repeta și în alte spitale dacă nu se va începe testarea cadrelor medicale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.