Bloomberg: Odată cu prăbușirea Gazprom, Putin pierde o armă redutabilă

DCBusiness Team |
Data publicării:
Alexei Miller, CEO Gazprom, și Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Alexei Miller, CEO Gazprom, și Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin a forțat lucrurile excesiv atunci când a decis să folosească Gazprom pentru a îngenunchea Europa, iar acum eforturile sale de a consolida gigantica companie de stat sunt la mila Chinei.

După ani de zile în care a concentrat exporturile Gazprom pe conductele către Europa și a investit insuficient în capacitatea de gaz natural lichefiat, Putin are opțiuni limitate pentru campionul național, iar acest lucru va fi evident atunci când se va întâlni cu omologul său Xi Jinping la Beijing săptămâna viitoare.

Kremlinul își dorețte noi acorduri de export pentru a consolida prezența internațională a Gazprom, care a avut de suferit după ce Putin nu a reușit să îi convingă pe aliații Ucrainei din Europa cu amenințarea că oamenii vpr îngheța în case pe timpul iernii. China este cea mai mare piață externă disponibilă, dar nu va fi un înlocuitor complet pentru Europa.

Chiar și în cel mai optimist scenariu al Kremlinului - cu proiectele actuale și planificate, toate atingând capacitatea maximă în timp util - China ar reprezenta doar aproximativ două treimi din volumele care odată curgeau spre Europa. Dar prețurile vor fi mai mici, iar livrările ar necesita în continuare ani de zile și investiții masive pentru a fi puse în funcțiune.

"Putin pare să fi calculat greșit când a tăiat gazele pentru Europa", a declarat Maria Snegovaya, cercetător senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington. "O mare parte din piața europeană a fost pierdută de Rusia, iar relevanța geopolitică a Gazprom pare să fie în declin”.

În condițiile în care livrările către Europa reprezintă doar o fracțiune din ceea ce erau înainte de invazia lui Putin în Ucraina, în Rusia se fac presiuni pentru a înlocui ceea ce a fost cândva cea mai mare piață a sa, înainte ca impactul să se răsfrângă asupra economiei, potrivit Oxford Institute for Energy Studies. Dar China nu are o astfel de urgență.

A fi sau nu fi China

"Nu văd o mare șansă ca Rusia să câștige un nou contract de gaze cu China în acest an, în ciuda entuziasmului din partea rusă", a declarat Kevin Tu, director general al firmei de cercetare Agora Energy Transition China. Beijingul a crescut deja importurile de energie din Rusia de la izbucnirea războiului, dar problemele Uniunii Europene cu dependența excesivă sunt în mod clar o lecție importantă pentru cel mai mare importator de combustibil fosil din lume, a adăugat Tu.

Există, de asemenea, și alte considerente geopolitice în joc pentru Beijing. În timp ce nevoia de a echilibra furnizorii rămâne primordială, o nouă conductă este, de asemenea, o modalitate utilă de a reduce nevoia de GNL maritim, care ar fi mai expus la tensiunile globale.

Cu toate acestea, orice acord nu va fi suficient pentru a readuce Gazprom la statura sa de odinioară. Valoarea sa de piață - cândva a treia cea mai mare din lume - este acum mai puțin de jumătate din cea a companiei norvegiene Equinor ASA, iar persoanele din interior văd puține șanse de redresare.

"Gazprom nu are perspective pentru următorii 5-10 ani", a declarat telefonic pentru Bloomberg Alexander Ryazanov, fost vicepreședinte, adăugând că și-a vândut acțiunile în acest an în pierdere. "Este greu să ne înțelegem cu China, iar prețul nu va fi unul bun".

Necazurile companiei arată unde este vulnerabilă Rusia atât la presiunea internațională, cât și la intratabilitatea lui Putin. Aceasta a înregistrat pierderi în al doilea trimestru, iar producția celui mai mare furnizor unic din lume a scăzut cu 25% în prima jumătate a anului față de anul precedent, ajungând la cel mai scăzut nivel din istoria sa de 30 de ani.

În ciuda scăderii exporturilor de gaze și a veniturilor, Putin rămâne neînduplecat. "Gazprom este încrezător, calm și face față", a declarat el miercuri, la conferința Russian Energy Week de la Moscova. Cererea chineză va crește, a spus el, reproșând Europei că nu cumpără gaz rusesc. "De ce să vă creați probleme în speranța că ne vom prăbuși?". a spus Putin.

China a lăsat Gazprom să aștepte mai mult de un deceniu înainte ca gazoductul Power of Siberia să fie convenit și construit. Un acord mult mai mic pentru livrări de gaze prin așa-numita rută din Orientul Îndepărtat a fost încheiat în 2022, dar următorul acord s-a dovedit a fi greu de încheiat.

Incertitudini

Incertitudinea privind războiul și pierderea celei mai mari părți a pieței europene au slăbit poziția de negociere a Rusiei, ceea ce a făcut ca discuțiile privind o a treia legătură să fie blocate de luni de zile și ca un acord să fie puțin probabil atunci când Putin și Xi se vor întâlni.

Atmosfera din apropierea Gazprom este pesimistă. Chiar dacă Beijingul își arată bunăvoința față de Putin cu un acord privind gazele naturale, nu va oferi aceleași condiții financiare ca Europa, a declarat un fost executiv al companiei, sub rezerva anonimatului, adăugând că vina este a Gazprom-ului care se lasă târât în politică.

Una dintre primele mari campanii economice ale lui Putin după preluarea puterii în 2000 a fost aceea de a-și reafirma controlul asupra uriașei bogății energetice a țării, care a inclus instalarea unor aliați la Gazprom și recuperarea activelor. Apoi a transformat-o într-un instrument de politică externă, transformând gazul în armă și depășind o linie pe care Uniunea Sovietică nu a îndrăznit să o depășească.

Putin a petrecut ani de zile cultivând relațiile în Europa - în special curtându-l pe fostul cancelar german Gerhard Schroeder, care de atunci a devenit un lobbyist bine plătit pentru Rusia. În momentul atacului de anul trecut asupra Kievului, președintele rus a crezut că are suficiente pârghii pentru a determina Europa să renunțe la susținerea Ucrainei, potrivit unor foști directori de top de la gigantul de gaz.

Cacealmaua s-a întors în cele din urmă împotriva Gazprom

Europa a evitat penuria datorită unei ierni neobișnuit de călduroase, a livrărilor norvegiene mai mari și a încărcăturilor de GNL. Chiar dacă gazul rusesc ieftin este încă o atracție puternică - iar Europa încă mai importă o parte din GNL rusesc - cea mai mare parte a Europei a trecut acum mai departe.

Timp de luni de zile, guvernul rus a declarat că discuțiile cu China cu privire la gazoductul planificat Power of Siberia 2 se află "în stadiul final", dar nu au arătat progrese concrete. Proiectul ar contribui la creșterea livrărilor totale de gaze ale Rusiei către China la aproape 100 de miliarde de metri cubi - comparativ cu aproximativ 150 de miliarde de metri cubi către Europa înainte de război.

În pofida exploziilor care au paralizat conductele Nord Stream anul trecut, Putin încă mai vede ca pe o opțiune reluarea livrărilor către Europa. La forumul Clubului Valdai de săptămâna trecută, el a declarat că Rusia este pregătită să furnizeze gaze prin intermediul legăturii Nord Stream 2, care nu a fost încă deschisă și care ajunge pe coasta baltică a Germaniei.

Însă declarațiile Berlinul pe această temă au fost un duș rece pentru Putin. Ministerul german al Economiei a declarat că nu există niciun efort pentru a certifica Nord Stream 2 în vederea funcționării, iar companiile din țară s-au diversificat furnizorii cu succes în afara importurilor de energie din Rusia.

Putin consideră în continuare că Gazprom este important, dar administrația sa recunoaște că a fost o greșeală să parieze pe Europa și să nu investească mai mult în capacitatea de export de GNL, potrivit unei persoane apropiate Kremlinului.

Cât de profitabilă mai e Gazprom

Pentru a păstra un anumit grad de influență asupra Chinei, Gazprom caută, de asemenea, să strângă legăturile de gaze cu Turcia și a propus un centru de comercializare a gazelor în această țară. La ultima sa întâlnire cu președintele Recep Tayyip Erdogan, la 4 septembrie, Putin a declarat că un acord este aproape, dar de atunci nu au apărut detalii.

Indiferent de ambițiile sale de export, Gazprom este responsabil pentru menținerea alimentării pieței interne a Rusiei, chiar dacă nu este profitabilă. Guvernul a stabilit prețul industrial în acest an la aproximativ 5.000 de ruble (51 de dolari) pe 1.000 de metri cubi, mai puțin de o optime din tarifele actuale de pe piață.

"Gazprom este semnificativ tocată ca armă economică", a declarat Maximilian Hess, cercetător la Institutul de Cercetare în domeniul Politicii Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.9766
USD
Azi 4.7742
Diferența 0.0425
Zi precendentă 4.7317
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.7742 RON
GBP flag1 GBP = 5.9774 RON
CHF flag1 CHF = 5.3721 RON
AUD flag1 AUD = 3.1018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.4124 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4306 RON
XAU flag1 XAU = 415.3204 RON
Monede Crypto
1 BTC = 470337.57RON
1 ETH = 15769.66RON
1 LTC = 429.96RON
1 XRP = 6.98RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.75%
6 luni: 5.79%
12 luni: 5.83%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17134.54-0.97%
BET-BK3177.98-1.36%
BET-EF923.66-0.61%
BET-FI60622.56-0.07%
BET-NG1213.18-0.53%
BET-TR37787.26-0.98%
BET-TRN36728.98-0.98%
BET-XT1471.96-0.91%
BET-XT-TR3191.04-0.91%
BET-XT-TRN3108.26-0.91%
BETAeRO910.86-1.18%
BETPlus2535.89-0.95%
RTL38053.05-0.66%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel