Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, joi seară, că probabilitatea ca România să se confrunte cu o pană de curent totală este ''foarte, foarte mică'', însă au fost luate măsuri pentru ca, într-un astfel de scenariu, alimentarea cu energie electrică să fie reluată într-un timp scurt.
"Pentru România e foarte, foarte puţin probabil să se întâmple un astfel de moment. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie, dar probabilitatea de a intra într-un blackout, adică într-o pană de curent totală, este foarte, foarte mică. Chiar şi dacă ar fi să se întâmple chestiunea aceasta, sunt măsuri discutate la nivelul întregului sistem energetic, astfel încât să putem relua alimentarea cu energie electrică în timp foarte scurt. (...) Sunt aspecte foarte bine discutate, coordonate la nivelul Guvernului cu toate instituţiile implicate în tot ce ţine de domeniul energetic şi de domeniul de situaţii de urgenţă", a spus Ciucă, la RTV.
Premierul a explicat şi că la nivel naţional s-au luat măsuri pentru ca reţeaua existentă să fie dublată cu generatoare care să asigure funcţionarea "punctelor vitale".
Referindu-se la gazele naturale, Nicolae Ciucă a reiterat faptul că România a intrat în perioada de iarnă cu peste 3 miliarde de metri cubi în depozite şi a transmis că nu există probleme în asigurarea cantităţilor necesare.
Ciucă: Războiul de la graniţă deja ne afectează; România, odată ce a intrat în NATO, şi-a asigurat o centură de securitate
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, joi seară, că războiul din Ucraina deja ne afectează, însă a reiterat faptul că apartenenţa noastră la NATO ne asigură o "centură de securitate".
"Războiul de la graniţă deja ne afectează. Vedem care sunt efectele economice, vedem care sunt efectele psihologice, pentru că fiecare om, când ştie că în proximitate există un război şi de o asemenea amploare, are temeri legate de probabilitatea extinderii lui. România, odată ce a intrat în NATO, şi-a asigurat o centură de securitate care îi permite să mizeze pe propria capacitate de apărare. (...) În toate ţările europene, cu toţi omologii cu care am avut întâlniri, se discută foarte serios pe tema reevaluării capacităţilor militare, reevaluării capacităţii industriei de apărare astfel încât să putem să avem asigurate toate echipamentele şi mijloacele necesare ca, în caz de nevoie, să dea Dumnezeu să nu fie nevoie niciodată, dar nu pe principiul 'frica păzeşte bostănăria', nu este cazul, dar e bine să avem tot timpul o umbrelă de protecţie, iar umbrela de protecţie vine, pe de o parte, din interior, prin măsurile pe care noi le-am luat, iar de cealaltă parte vine din această apartenenţă a noastră la NATO", a spus Ciucă, la RTV.
Totodată, premierul a reiterat faptul că a crescut prezenţa forţelor NATO şi americane pe teritoriul ţării noastre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.