Publicitate
Într-adevăr, este unul dintre cele mai persistente mituri, cum că Bitcoin ar fi devenit moneda ideală pentru orice terorist care se respectă, spune Guillaume Moret Bailly. Dar nu, teroriștii folosesc dolarul mai mult decât Bitcoin pentru a se finanța. Nuanțând, trebuie spus că există o serie de teroriști care folosesc criptomonede, dar nu Bitcoin este preferat, ci mai degrabă monede virtuale anonime, precum Monero. De fapt, utilizarea criptomonedelor este foarte riscantă pentru orice infractor luat în vizor. Sunt numerose exemplele celor care au fost arestați, după ce poliția a reușit să ia urma tranzacțiilor lor. De așa ceva se ocupă, printre altele, Chainalysis sau Elliptic, specializate în urmărirea operațiunilor pe rețele blockchain.
O eventuală soluție pentru populație
Instabilitatea politică și preluarea puterii de către talibani lasă populația afgană la voia sorții, oarecum. O astfel de situație poate antrena deprecierea monedei locale: afgana. Astăzi, un afgan este în jur de 0,011 euro. O cădere bruscă ar fi, așadar, teribilă pentru puterea de cumpărare a populației. Exemplele recente de hiperinflație sunt numeroase: Zimbabwe, Venezuela, Liban. O criză politică sau un eveniment neașteptat pot zdruncina economiile țărilor în curs de dezvoltare, creând o volatilitate semnificativă a monedei locale. Pe de altă parte, unele țări precum El Salvador, au ales Bitcoin ca monedă națională pentru a reduce dependența de dolar cealaltă monedă a țării care coexista acum cu BTC .
Trei beneficii
Primul beneficiu pentru populațiile din țările în curs de dezvoltare instabile de a trece la Bitcoin nu este foarte palpabil din perspectiva noastră occidentală, se numește unbanking. Într-adevăr, în timp ce în Occident această rată este foarte mică, în lume, aproape 2 miliarde de persoane nu au un cont bancar. Cu Bitcoin, toată lumea poate tranzacționa bani și deschide un portofel folosind un simplu telefon mobil, explică expertul, citat de publicația cointribune.
Citește și Bitcoin a înviat după un anunț neașteptat al Amazon.com
Al doilea avantaj poate părea paradoxal și acesta este stabilitatea prețului Bitcoin. Când comparăm evoluția prețului BTC cu rata dolarului sau a euro, pare foarte volatil, dar dacă îl comparăm acum cu monedele care au căzut victime ale unui fenomen de suprainflație sau hiperinflație, BTC se bucură de o anumită stabilitate.
Al treilea este mai palpabil dacă poziția de investitor, este, desigur, absența acestui activ, adesea comparat cu aurul, dar în versiune digitală. Numărul de Bitcoin în circulație, limitat la 21 de milioane până în 2140, îl face unul dintre cele mai valoroase active de pe planetă și, prin urmare, o oportunitate pentru populațiile țărilor în curs de dezvoltare de a avea câteva mii de satoshi (cea mai mică unitate de cont a BTC), care ar putea crește considerabil în anii următori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.