Miercuri devreme după-amiază, la Londra, bitcoinul s-a tranzacționat în jurul valorii de 60.301 dolari, reducând din diferența față de nivelul maxim atins vreodată, de 68.991 dolari, înregistrat în noiembrie 2021.
De când a fost aprobat, pe 10 ianuarie de jandarmul pieței americane, SEC, acest nou tip de plasament, un fond indexat (ETF) pe bitcoin, permite, teroretic vorbind, unui public mai larg să investească în aceste criptomonede fără a le și deține direct.
Demararea comercializării acestui produs „a generat un nou val de optimism, determinând o creștere a volumului tranzacțiilor”, a comentat Mikkel Morch, de la fondul specializat ARK36. Unii investitori care doreau să-și recupereze mizele au generat inițial un val de retrageri masive din fondul GBTC (Grayscale Bitcoin Trust), odată ce acesta a fost convertit într-un ETF.
Dar, pe măsură ce febra vânzărilor a scăzut, fluxul spre ETF-urile în bitcoini din SUA, precum cel al gigantului de gestionare a activelor BlackRock, a crescut. Conform calculelor CoinShares, pProdusele de investiții legate de criptoactive tranzacționate public au atras, de la începutul anului, aproximativ 5,7 miliarde de dolari (aproximativ 5,15 miliarde de euro).
„Sprijin instituțional în creștere”
După cum a precizat Morch, o dovadă în plus a „sprijinului instituțional în ascensiune, ce alimentează creșterea prețurilor” este anunțul companiei de software Microstrategy privind achiziționarea a altor 3.000 de bitcoini (echivalentul a 155 milioane dolari), până la un total de 193.000 de bitcoin (aproximativ 6,09 miliarde de dolari).
Prețul Bitcoin a fost, de asemenea, stimulat de așteptările că Rezerva Federală a SUA (Fed) și alte bănci centrale importante vor începe să reducă ratele dobânzilor în acest an, diminuând atractivitatea dolarului și a trezoreriei americane în rândul investitorilor.
Pe de altă parte, prețurile sunt susținute, potrivit lui James Harte, de la Tickmill, și de faptul că marii jucători din sector investesc în bitcoin înaintea fenomenului tehnic numit „halving”, așteptat în aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.