Publicitate
Decizia lui Elon Musk de a investi în Bitcoin a crescut valoarea criptomonedei până la un maxim de peste 58.000 de dolari, în săptămânile trecute. Dar odată cu creșterea cotației activului digital, crește și amprenta sa energetică.
Nu este clar exact câtă energie consumă Bitcoin întrucât criptomonedele sunt, prin însăși arhitectura lor, greu de urmărit. Dar consensul specialiștilor este că mineritul Bitcoin este o afacere care consumă o cantitate uriașă de energie.
Citește și: Primul hotel spațial se va deschide în 2027. Cum va arăta
Center for Alternative Finance din cadrul Universității Cambridge (CCAF) a calculat consumul anual total de energie al Bitcoin la un nivel situat între 40 și 445 de terawați (TWh), cu o estimare medie de aproximativ 130 de terawați oră.
Prin comparație, consumul de energie al Bitcoin este cât jumătate din cantitatea utilizată de centrele de procesare date din întreaga lume. Google, spre exemplu, are un consum anual care este estimat la 12,4 TWh.
La nivelul statelor, un consum asemănător l-ar avea Olanda, cu 111 TWh și Argentina, cu 125 TWh, în timp ce țări ca România și Grecia consumă mai puțin de jumătate din cantitatea de energie cerută de criptomonede, cele două țări având un consum anual de 55, respectiv 53 de TWh.
Puterea de calcul uriașă vine din modul în care a fost proiectată tehnologia blockchain care stă la baza criptomonedelor. Se creează o vastă rețea descentralizată de computere cu o putere de calcul uriașă și un consum de energie pe măsură.
Tocmai acest uriaș efort de calcul este călcâiul lui Ahile pentru criptomonede, spune expertul Alex de Vries, fondatorul site-ului Digiconomist. „Dacă Bitcoin ar fi adoptat ca monedă de rezervă globală, prețul Bitcoin ar crește de câteva ori. Ar trebui atunci să ne dublăm producția globală de energie”, adaugă Alex de Vries.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.