Publicitate
Dezvoltatorul vaccinului COVID-19, compania germană BioNTech a anunțat că el și partenerul său american Pfizer au intentat un proces la Tribunalul Districtual din Massachusetts, solicitând o hotărâre prin care să se constate că nu încalcă brevetele americane deținute de rivalul CureVac.
În plângerea depusă se arată că laboratorul CureVac încearcă să profite de succesul vaccinurilor COVID-19 de la BioNTech și Pfizer, după ce eforturile CureVac de a-și crea propriul vaccin au eșuat.
La începutul acestei luni, CureVac a intentat un proces în Germania împotriva BioNTech pentru utilizarea tehnologiei ARNm și nu a exclus posibilitatea de a intenta alte acțiuni în justiție împotriva partenerului BioNTech, Pfizer, sau a producătorului rival de vaccinuri cu ARNm, Moderna Inc.
BioNTech a declarat că brevetele americane ale CureVac sunt echivalente cu brevetele germane invocate de CureVac în procesul din Germania.
BioNTech și Pfizer au cerut instanței din Boston să declare că vaccinul lor Comirnaty nu încalcă trei dintre brevetele CureVac legate de vaccinurile pe bază de ARN. Companiile au declarat în fața instanței că Comirnaty nu funcționează în același mod ca și tehnologia brevetată de CureVac.
Unul dintre brevete se referă la ARN mesager (ARNm) legat de nanoparticule lipidice (LNP), pe care vaccinurile le folosesc pentru a livra molecule în siguranță în organism. În acest an, Pfizer, BioNTech și Moderna au fost date în judecată în SUA de alte companii de biotehnologie din cauza tehnologiei LNP utilizate în vaccinurile lor.
Pfizer a declarat că se așteaptă la venituri de 32 de miliarde de dolari de la Comirnaty în acest an.
CureVac a precizat într-o declarație că a luat la cunoștință de procesul intentat de BioNTech, dar că nu a fost încă notificată în mod oficial.
"Vom analiza cazul din punct de vedere juridic în detaliu și ne vom reprezenta poziția în consecință", a adăugat acesta.
Un studiu nou
În același timp, Pfizer și BioNTech au inițiat un studiu pentru a evalua un candidat vaccin îmbunătățit cu ARNm COVID-19 la un nivel de doză de 30 de micrograme. Studiul de fază 2, randomizat, activ, orb și controlat, va evalua siguranța, tolerabilitatea și răspunsul imunitar al vaccinului candidat, potrivit unui comunicat dat publicității miercuri.
Se așteaptă ca vaccinul candidat, cunoscut sub numele de BNT162b5, să ofere un răspuns îmbunătățit împotriva COVID-19, deoarece conține ARN-uri care codifică proteine de prefuzie de vârf îmbunătățite din tulpina ancestrală SARS-CoV-2 și o variantă Omicron.
Studiul din SUA va fi efectuat pe aproximativ 200 de participanți americani cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani care au primit o doză de rapel a vaccinului COVID-19 cu 90 de zile înainte de prima vizită de studiu.
Acțiunile Pfizer au afișat o ușoară scădere în ședința de tranzacționare de miercuri după-amiază, în timp ce BioNTech a crescut ușor.
Citește și Trei companii pharma se mobilizează pentru a găsi noi antibiotice
Citește și AstraZeneca, achiziție importantă de 1,27 miliarde de dolari
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.