Acuzațiile pun o nouă presiune asupra Binance și a directorului său general Changpeng Zhao, care a devenit unul dintre cei mai deschiși și influenți lideri ai industriei criptografice. La începutul acestui an, grupul a fost lovit de acuzații civile din partea a două autorități de reglementare financiară din SUA.
Zhao a apărut marți la un tribunal federal din Seattle și a pledat vinovat la acuzațiile de spălare de bani și va plăti o amendă de 50 de milioane de dolari, potrivit Bloomberg. El se va retrage de la Binance ca parte a înțelegerii.
Departamentul de Justiție al SUA a susținut că bursa nu a reușit să stabilească un program de combatere a spălării banilor și a "provocat în mod intenționat încălcări ale sancțiunilor economice ale SUA". Grupul a facilitat transferuri între SUA și jurisdicții sancționate, inclusiv Cuba, Siria și Iran, se arată în documentul instanței.
Acuzațiile au susținut că Binance nu s-a înregistrat la Trezoreria SUA ca "firmă de transmitere de bani ... în parte pentru a împiedica" autoritățile de reglementare să descopere că a facilitat tranzacții de miliarde de dolari în criptomonede fără a pune în aplicare măsuri adecvate de "cunoaștere a clienților".
Presupusa conduită necorespunzătoare a avut loc cel puțin între august 2017 și octombrie 2022, potrivit documentelor depuse în instanță.
Acuzațiile extind dramatic represiunea autorităților americane asupra industriei criptografice. În 2021, Departamentul de Justiție a înființat o nouă unitate axată pe utilizarea abuzivă a activelor digitale în scopuri penale, în condițiile în care administrația Joe Biden a apărut ca una dintre jurisdicțiile cu cea mai dură poziție față de cripto la nivel mondial.
Binance nu a răspuns la multiplele solicitări de comentarii.
Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze aceste rapoarte.
Mark Kornfeld, de la firma de avocatură Buchanan Ingersoll and Rooney, a declarat:"Acțiunea DoJ împotriva principalului jucător cripto este o evoluție foarte semnificativă pentru această industrie în ansamblu.Aceasta este o dovadă că aceasta este noua normalitate, nu este doar o evoluție întâmplătoare pentru industrie, toată lumea este avertizată destul de semnificativ că așa va fi".
În martie, Commodity Futures Trading Commission a acuzat Binance și Zhao că operează ilegal în SUA. Plângerea civilă a susținut că o mare parte din volumul de tranzacționare și profitabilitatea raportate de grup au provenit din "solicitarea extinsă și accesul la" clienții din SUA, ceea ce contrazice afirmațiile bursei.
Câteva luni mai târziu, Comisia americană pentru valori mobiliare și burse a depus 13 plângeri civile prin care Binance este acuzată de încălcări, inclusiv de amestecarea a miliarde de dolari din banii clienților cu o firmă de tranzacționare separată deținută de directorul său executiv și de funcționarea unor burse, brokeri și agenții de compensare neînregistrate.
Sub conducerea lui Zhao, grupul a crescut de la un start-up modest în vara anului 2017 la un gigant cu angajați în zeci de țări. Până în noiembrie 2022 - la câteva zile după prăbușirea rivalului FTX, odinioară foarte puternic - Binance controla mai mult de jumătate din piața criptografică.
Dar, sub povara creșterii controlului de reglementare în 2023, controlul gigantului criptografic asupra puterii s-a diminuat și acum gestionează aproximativ o treime din piață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.