Prin urmare, cofondatorul Microsoft și miliardarul Bill Gates consideră că războiul declanșat de Rusia în Ucraina, cumulat cu impactul economic al pandemiei se constituie într-un "argument puternic" în stare să încline balanța previziunile spre un scenariu dominat de recesiune economică în viitorul apropiat.
"Are legătură inclusiv cu pandemia, pentru că încă de atunci nivelul datoriile de stat e era deja foarte, foarte ridicat și, pe fondul restricțiilor impuse în întreaga lume, au apărut probleme în lanțul de aprovizionare", a declarat Bill Gates pentru CNN.
În opinia omului de afaceri, această situație a fost agravată de criza energetică izbucnită la mijlocul anului trecut și care s-a adâncit înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, iar războiul nu a făcut decât să accentueze și mai mult nervozitatea de pe piețe, pesimismul investitorilor, să dea peste cap previzinile, să conducă la o revizuire a multor strategii de afaceri.
”Acest lucru va exacerba probabil problemele inflaționiste cu care se confruntă economiile bogate ale lumii și va determina creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce va duce, în cele din urmă, la o creștere economică mai lentă", a concluzionat Gatest, adăugând că eforturile țărilor de a limita creșterea inflației prin majorarea ratelor dobânzilor este un alt factor care "va duce în cele din urmă la o creștere economică mai lentă".
Citește și Isărescu: România nu intră în recesiune
Părerile miliardarului sunt în concordanță cu ceea ce spun liderii mondiali. În aprilie, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că războiul din Ucraina va avea "consecințe economice enorme pentru întreaga lume".
Autoritățile de reglementare din multe țări, precum Marea Britanie, India și SUA, au majorat ratele dobânzilor pentru a combate nivelurile record ale inflației, cauzate în parte de efectele pandemiei. În SUA, Rezerva Federală a majorat dobânzile cu o jumătate de procent, cea mai mare creștere din ultimii 20 de ani.
Unii analiști spun că o recesiune este puțin probabilă, cel puțin pe termen scurt. O mare parte a Wall Street pariază în continuare pe recesiune: Goldman Sachs estimează o probabilitate de 15% de recesiune în următoarele 12 luni, deși această cifră sare la 35% în următorii doi ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.