În Legea nr. 369/2022 a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023, sunt prevăzute sume cu această destinaţie în valoare de 300.000 mii lei, la capitolul „Asigurări si asistență socială", titlul “Asistenţă socială”, articolul "Ajutoare sociale", alineatul "Ajutoare sociale în natură".
Astfel, din această sumă vor fi asigurate cel mult 60.420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii asigurate în unităţile de tratament balnear, proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, iar diferența de bilete se va stabili după încheierea unor contracte subsecvente cu alte unităţi de profil în baza acordurilor cadru care se vor atribui în anul 2023 pentru maxim 17 serii.
Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare de prevederile unor legi speciale şi legi cu caracter reparatoriu, precum şi categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, se stabileşte prin aplicarea unui procent de maximum 15% la numărul total de bilete de tratament.
Pentru anul 2023 tariful maxim acceptat pentru un bilet de tratament balnear s-a stabilit pentru fiecare categorie de confort prin Ordin, de către Președintele Casei Naționale de Pensii Publice.
Potrivit prevederilor art.122 alin. (6) din Legea nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, la încheierea contractelor se va ține seama de gradul de solicitare al stațiunii și de categoria de confort oferită, precum și de nivelul maxim al tarifelor, stabilit de către CNPP, ce poate fi suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Pentru biletele de tratament balnear, locurile contractate se vor repartiza pe maximum 19 serii de prezentare, cu o durata de 16 zile. Prețul biletului de tratament balnear va include tariful pentru 12 zile de tratament.
Ordinea în care se acordă biletele de tratament
Ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri. Punctajul aferent fiecărei cereri este obţinut prin însumarea punctajelor acordate pentru fiecare criteriu în parte raportat la numărul de criterii prevăzut pentru categoria respectivă.
Dacă, în urma calculării punctajului în aplicaţia SPA, mai multe cereri au acelaşi punctaj, ele se ordonează descrescător după punctajul primit conform numărului de bilete de care a beneficiat în ultimii 2 ani. Dacă, după această etapă mai multe cereri au acelaşi punctaj pentru criteriul 1, atunci ele se ordonează crescător după venit. Dacă şi după parcurgerea acestor două etape se identifică cereri cu acelaşi punctaj final, atunci persoanele se ordonează după numărul cererii, având prioritate cererea cu numărul cel mai mic.
Câte bilete de tratament se pot obţine în cursul unui an
În cursul unui an calendaristic se poate elibera un singur bilet de tratament balnear aceluiaşi beneficiar, indiferent dacă este cu plata unei contribuţii sau gratuit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.