„Vreau să salut pe această cale inițiativa Guvernului României de a suplimenta plafonul de garantare pentru programul IMM Invest Plus. Vorbim de 4,1 miliarde de lei, iar din cele 73 de state membre care au notificat Comisia Europeană în anul 2022 pe schema de ajutor de stat a întreprinderilor mici și mijlocii, ca urmare a afectării economiei din cauza războiului din Ucraina, România are cea mai bugetată schemă, se ridică la aproape 5 miliarde de euro. Aici vorbim atât de plafon de garantare, cât și plafon de stat”, a subliniat Dumitru Nancu în cadrul interviurilor DCNews.
Directorul general al FNGCIMM a precizată că, ”anul acesta, doar pe programul IMM Invest am reușit ca până în luna iunie să acordăm un număr de 7.000 de garanții. Valoarea plafonului alocat la momentul respectiv a fost de 6.5 miliarde care a fost epuizat în luna iunie. Deci din luna iunie până în prezent am lucrat pe prelungiri sau alte tipuri de instrumente financiare.
Cel mai mare plafon
Începând cu 23 noiembrie s-a publicat ordonanța de urgență prin suplimentarea bugetului și, în acest moment, vreau să vă spun că la Fondul de Garantare se află în analiză 6.957 de cereri. Anul acesta sperăm să ajungem la un număr de 17.000 de IMM-uri care vor beneficia de programul IMM Invest, iar plafonul de garantare se cifrează anul acesta undeva la 10,3 miliarde de lei, care este cel mai mare plafon anual acordat IMM-urilor mici și mijlocii, IMM-urilor pe programul IMM Invest Plus”, a spus invitatul jurnalistului Val Vâlcu.
”Mulțumesc sistemului financiar-bancar pentru că în această perioadă, noi împreună cu cele 21 de bănci, lucrăm în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii, astfel încât aceste sume de bani să fie infuzate în economie.
De ce această grabă? Deoarece cadrul temporar Ucraina se închide la 31 decembrie și Fondul Național de Garantare împreună cu colegii din ministerul de Finanțe lucrăm la o altă schemă de ajutor de stat, astfel încât să continuăm și în 2024 acest tip de ajutor pentru IMM-urile din România.", a spus Dumitru Nancu.
Gândim o altă formă
„De ce se închide?”, a întrebat Val Vâlcu, amintind că, totuși, conflictul din Ucraina nu s-a terminat, iar cele mai expuse dintre economiile europene sunt România, Polonia, Bulgaria.
„Practic nu va mai continua în actuala formă. De la 1 ianuarie gândim o altă formă astfel încât să venim cât mai aproape la doleanțele mediului de afaceri. Vreau să vă spun că până în prezent, de când a început programul IMM Invest, România a fost primul stat care a notificat Comisia Europeană, în 16 aprilie 2020. Iar până în prezent, doar pe programul IMM Invest, am acordat un număr de 73.337 de garanții, fără cele care în acest moment sunt cel puțin 7000. Deci vom ajunge undeva la 80.000 de garanții doar pe programul IMM Invest România”, a explicat Dumtru Nancu.
Noi sperăm ca cele două programe - IMM Invest și IMM Invest Plus - să le închidem în anul 2023, cu un număr record de garanții acordate, iar aici vorbim de aproximativ 90.000. Infuzia de capital pe care cele 21 de instituții financiar-bancare - vorbim de cel mai mare parteneriat public, pentru că vorbim de bani privați - a efectuat-o ajunge undeva la 70 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 12 miliarde de euro. Statul român a garantat prin fond aproximativ 43 de miliarde de lei, iar efortul bugetar este de 1,6 miliarde de lei ajutor de stat”, a enumerat Dumitru Nancu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.