"Cei doi preşedinţi au reafirmat parteneriatul durabil dintre ambele ţări, bazat pe respect reciproc, şi extraordinara legătură de familie şi prietenie", se spune într-o declaraţie comună dată publicităţii după convorbire, a doua întrevedere virtuală a lui Biden cu un lider străin după ce a preluat preşedinţia SUA.
"Ambii lideri sunt hotărâţi să conlucreze pentru a combate pandemia de COVID-19, pentru a revigora cooperarea economică şi a explora domenii de cooperare în problema schimbărilor climatice. Ei au reafirmat de asemenea importanţa luptei împotriva corupţiei şi a cooperării în domeniul securităţii", subliniază comunicatul.
Citește și: Angajările la stat. Modificări făcute publice de ANFP
Biden şi Lopez Obrador au convenit "să aprofundeze cooperarea privind răspunsul la pandemie, inclusiv prin consolidarea capacităţilor sistemelor de sănătate publice, prin schimbul de informaţii şi dezvoltarea poliţiilor de frontieră".
Înainte să înceapă întrevederea, Biden a spus că va fi discutată posibilitatea de a împărţi cu Mexicul o parte din dozele de vaccin împotriva coronavirusului ale SUA, însă în comunicatul comun nu se menţionează nimic în legătură cu aceasta.
"Preşedintele (Biden) a spus foarte clar că se va concentra pentru a asigura că vaccinurile vor fi accesibile fiecărui american. Acesta este obiectivul nostru", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, adăugând că împărţirea vaccinurilor (cu altă ţară) nu face parte din plan.
Cei doi lideri au convenit de asemenea să "abordeze cauzele fundamentale ale migraţiei regionale, să îmbunătăţească managementul migraţiei şi să dezvolte o cale legală pentru migraţie".
Gestionarea migranţilor de la frontiera sudică a SUA urma să fie un subiect major abordat în timpul întrevederii, la care a participat de asemenea secretarul american pentru securitate internă Alejandro Mayorkas, însă nici această problemă nu a fost menţionată în comunicatul final.
În timpul unei conferinţe de presă susţinute mai devreme luni, Mayorkas a declarat că SUA lucrează la reconstrucţia de la temelii a întregului său sistem de imigraţie. Administraţia americană se concentrează în special asupra reunificării minorilor neînsoţiţi cu membri ai familiilor lor, atât în SUA cât şi în ţara lor de origine, şi nu va expulza copii înapoi în Mexic, a subliniat el.
Fostul preşedinte american Donald Trump a fost criticat pentru politica sa de separare a copiilor la frontiera SUA cu Mexicul, politică ce a făcut ca numeroşi copii să fie despărţiţi de părinţii lor şi plasaţi în centre de detenţie.
"Administraţia Trump îi expulza pe copii în Mexic", a subliniat Mayorkas. "Noi nu expulzăm copii. Noi nu arestăm un copil de 9 ani care a venit (în SUA) singur, care a traversat Mexicul. Noi nu expulzăm acest copil în Mexic, atunci când ţara de origine a acestui copil este Guatemala, Honduras sau Salvador", a spus ministrul american.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.