Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că ţara sa nu va cunoaşte recesiunea, deşi cifrele de creştere care vor fi publicate la sfârşitul acestei săptămâni ar putea arăta că economia s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, relatează AFP.
"Cred că nu vom avea recesiune", a declarat el jurnaliştilor.
Citând cifrele puternice de ocupare a forţei de muncă, preşedintele a spus că speră într-o aterizare uşoară, în care ţara "va trece de la această creştere rapidă la o creştere stabilă". De asemenea, secretara Trezoreriei, Janet Yellen, şi-a exprimat optimismul că Statele Unite vor reuşi să evite o recesiune în următoarele luni, datorită stării de sănătate a pieţei muncii şi a consumului.
O încetinire economică pare inevitabilă, dar o recesiune "pur şi simplu nu este compatibilă cu tipul de piaţă a muncii pe care o vedem", a spus ea pe 19 iulie. Creşterea Produsului Intern Brut (PIB) american în al doilea trimestru va fi publicată pe 28 iulie. O recesiune este definită ca două trimestre consecutive de creştere negativă, citează Agerpres.
Citeşte şi: SUA acordă Ucrainei un nou ajutor militar de 270 milioane de dolari
Statele Unite au anunţat vineri o nouă tranşă de ajutor militar destinat Ucrainei în valoare de 270 milioane de dolari, inclusiv patru noi sisteme de artilerie de precizie Himars, informează France Presse.
Washingtonul furnizează astfel Kievului un total de 20 de unităţi din aceste lansatoare de rachete multiple montate pe blindate uşoare după această nouă livrare, care va include de asemenea până la 500 de drone kamikaze Phoenix Ghost, a precizat John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe pe probleme strategice.
Rusia "a lansat bombardamente mortale în toată ţara, lovind mall-uri, blocuri de apartamente, ucigând civili ucraineni nevinovaţi", a spus John Kirby.
"În faţa acestor atrocităţi, preşedintele a arătat clar că vom continua să sprijinim guvernul ucrainean şi poporul său atât timp cât va fi necesar", a adăugat el.
Sistemele Himars, extrem de mobile, lansează rachete ghidate prin GPS cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, permiţând Ucrainei să atingă ţinte ruseşti aflate anterior în afara razei de acţiune.
Statele Unite vor livra de asemenea 36.000 de obuze suplimentare, a spus John Kirby.
Marţi, ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov a cerut Occidentului să furnizeze sisteme de artilerie de precizie semnificativ mai multe, spunând că ţara sa ar avea nevoie de cel puţin 100 de Himars pentru o contraofensivă eficientă.
Printre altele, Statele Unite au cerut vineri Rusiei să implementeze "rapid" acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, semnat de Kiev şi Moscova la Istanbul.
"Ne aşteptăm ca implementarea aranjamentului de astăzi să înceapă rapid pentru a preveni ca persoanele cele mai vulnerabile din lume să se scufunde într-o nesiguranţă şi malnutriţie mai profunde", a declarat în faţa presei purtătorul de cuvânt al Casei Albe John Kirby.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.