În timpul unui discurs de miercuri după-amiază, dl Biden va cere Congresului să suspende temporat taxele federale - aproximativ 18 cenți pe galon de benzină și 24 de cenți pe galon de motorină (1 galon = 3.78 litri) - până la sfârșitul lunii septembrie, chiar înainte de alegerile din toamnă de la jumătatea mandatului, potrivit unor oficiali de rang înalt care au vorbit sub protecția anonimatului și citați de The New York TImes. Președintele va cere, de asemenea, statelor să își suspende propriile taxe pe benzină, în speranța de a atenua problemele economice care au contribuit la scăderea popularității președintelui.
Cu toate acestea, Casa Albă se va confrunta cu o bătălie dificilă pentru a obține aprobarea Congresului pentru această propunere. În timp ce administrația și unii democrați din Congres discută de luni de zile despre suspendarea acestor taxe, republicanii se opun în majoritatea lor și au acuzat administrația că subminează industria energetică. Chiar și membri ai propriului partid al lui Joe Biden, inclusiv președintele Nancy Pelosi, și-au exprimat îngrijorarea că societățile ar absorbi o mare parte din economii, lăsând puțin pentru consumatori. Senatorul Joe Manchin III, democrat din Virginia de Vest, a declarat în acest an că planul "nu are sens".
Joe Biden spune că e puţin probabil să meargă în Ucraina în timpul turneului său în Europa
Joe Biden va cere companiilor să se asigure că cetățenii beneficiază de moratoriul asupra taxei federale, au declarat oficialii, deși nu au precizat cum ar putea face acest lucru. Administrația estimează că, în combinație cu stoparea taxelor de stat pe benzină și cu o creștere a capacității de rafinare a companiilor petroliere, măsurile ar scădea prețul benzinei cu cel puțin 1 dolar pe galon, deși experții au pus la îndoială eficiența vacanței taxelor pe benzină.
Media națională pentru benzina obișnuită a fost luni de 4,98 dolari pe galon după ce luna aceasta a depășit 5 dolari. Prețurile petrolului și ale combustibililor rafinați au crescut la cele mai ridicate niveluri din ultimii 14 ani, în mare parte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a sancțiunilor care au rezultat, precum și a unei reveniri a consumului de energie, pe măsură ce economia își revine după pandemia de coronavirus. Casa Albă a încercat din ce în ce mai mult să îndrepte vina pentru creșterea prețurilor către Rusia, o strategie care nu a reușit să calmeze anxietatea americanilor, scrie The New York TImes.
De asemenea, Biden a eliberat din rezervele strategice de petrol și a suspendat interdicția de a vinde pe timp de vară amestecuri de benzină cu conținut mai ridicat de etanol pentru a încerca să tempereze creșterea prețurilor la pompă, alimentând frustrarea activiștilor pentru climă, încă nemulțumiți de eșecul pachetului de cheltuieli sociale și climatice al președintelui SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.