Cererea în creștere pentru medicamentele produse de cele două companii, care s-au dovedit a ajuta pacienții să piardă în medie până la 20% din greutate, a propulsat acțiunile producătorilor de medicamente la niveluri record și i-a determinat pe unii experți să se aștepte ca piața acestor tratamente să ajungă la 150 de miliarde de dolari până la începutul anilor 2030.
Mai mult de 40% dintre americani sunt obezi, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
"Dacă prețurile acestor medicamente nu sunt reduse substanțial, ele au potențialul de a falimenta sistemul american de sănătate", au declarat Biden și Sanderssaid.
"Dacă Novo Nordisk și alte companii farmaceutice refuză să reducă substanțial prețurile medicamentelor eliberate pe bază de rețetă în țara noastră și să pună capăt lăcomiei lor, vom face tot ce ne stă în putere pentru a le pune capăt. Novo Nordisk trebuie să reducă substanțial prețul Ozempic și Wegovy."
O rezervă lunară de Ozempic, medicamentul Novo pentru diabet, are un preț de 935,77 dolari în SUA, în timp ce tratamentul pentru obezitate Wegovy are un preț de 1.349,02 dolari pe lună, conform site-ului web al producătorului de medicamente.
Mounjaro, un medicament pentru diabet produs de Eli Lilly, care este, de asemenea, utilizat pentru pierderea în greutate, costă aproximativ 1.100 de dolari pe lună.
Acțiunile producătorului danez de medicamente Novo Nordisk au scăzut cu aproape 3%, în timp ce cele ale Eli Lilly au scăzut cu 3,2% în tranzacțiile de dimineață.
Deși Biden și Sanders nu au spus ce măsuri ar putea lua, ambii au pus presiuni în trecut asupra producătorilor de medicamente pentru a le reduce prețurile.
Anul trecut, Sanders a interogat producătorii de insulină, inclusiv Novo și Lilly, și intermediarii de produse farmaceutice cu privire la rolul lor în menținerea prețurilor ridicate ale medicamentelor și este de așteptat să-l interogheze pe directorul general al Novo Nordisk, Lars Jorgensen, cu privire la prețul Ozempic și Wegovy în septembrie.
Legea privind reducerea inflației, semnată de Biden și promulgată în 2022, urmărește să economisească 25 de miliarde de dolari anual până în 2031 prin obligarea producătorilor de medicamente să negocieze prețurile anumitor medicamente scumpe cu centrele americane Medicare și Medicaid Service.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.