Zecile de companii deținute de Berkshire în diferite domenii, de la asigurări, energie, industrie, retail și servicii au generat profituri de 22,8 miliarde de dolari în prima jumătate a anului, un salt de 26% față de anul precedent.
De la asigurăi la pantofi
Printre aceste companii se regăsesc Geico, BNSF railroad (asigurări auto), Berkshire Hathaway Energy (energie), producătorul de încălțăminte sport Brooks, fabricantul de înghețată Dairy Queen, de cuțite Ginsu sau enciclopedia World Book.
Berkshire are, de asemenea, un portofoliu imens de acțiuni în tehnologie, inclusiv Apple, deși anul acesta a vândut mai mult de jumătate din acțiunile acestui gigant.
Vânzările de acțiuni sunt principalul motiv pentru care volumul de cash aflat la dispoziția lui Buffett a crescut la 276,9 miliarde de dolari începând cu 30 iunie, mai ales sub formă de bonuri de trezorerie ale SUA.
O creștere greu de imaginat
Buffett, care împlinește 94 de ani pe 30 august, conduce Berkshire din 1965. De atunci, acțiunile companiei sale au câștigat mai mult de 5.600.000%. Ceea ce înseamnă un progres de circa 20% pe an, sau aproape dublul câștigului anual al indicelui Standard & Poor's 500 .SPX, inclusiv dividendele.
Buffett deține în continuare mai mult de 14% din compania cu sediul în Omaha, Nebraska, deși, începând din 2006, a donat peste jumătate din acțiunile sale unor organizații de caritate. Averea lui Buffett se ridică acum la aproximativ 144,9 miliarde de dolari, făcându-l a șasea cea mai bogată persoană din lume, potrivit revistei Forbes.
Ultimele mutări
Merită menționat că miliardarul american a mai vândut, în ultimele zile, un pachet de acţiuni la Bank of America Corp., pe măsură ce conglomeratul său Berkshire Hathaway continuă să îşi reducă participaţia la al doilea mare grup bancar american, transmite Reuters.
Într-un document remis autorităţilor de reglementare, Berkshire Hathaway a informat că în perioada 23-27 august a vândut un pachet de 24,7 milioane de acţiuni Bank of America, strângând suma de 981,9 milioane de dolari. În total, de la mijlocul lunii iulie şi până în prezent, Berkshire Hathaway şi-a redus participaţia la Bank of America cu aproximativ 13%, strângând o sumă de 5,4 miliarde dolari.
Rămâne cel mai mare acționar
Buffett, unul dintre cei mai renumiţi investitori din întreaga lume, a început să investească în Bank of America când Berkshire Hathaway a cumpărat acţiuni preferenţiale în valoare de cinci miliarde dolari. Investiţia lui Buffett la Bank of America a fost făcută într-un moment în care unii investitori erau îngrijoraţi cu privire la nevoile de capital ale băncii, iar acţiunile Bank of America se tranzacţionau la aproape cinci dolari. În prezent, titlurile Bank of America se tranzacţionează la 39,67 dolari.
Chiar şi după cea mai recentă vânzare de acţiuni, Berkshire Hathaway rămâne cel mai mare acţionar de la Bank of America, cu un pachet de 903,8 milioane de acţiuni, evaluate la 35,85 miliarde de dolari, conform preţului pe acţiune înregistrat la închiderea şedinţei de marţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.