Această majorare, a treia din istoria băncii, va suplimenta baza de capital la 34 de miliarde de euro după ce va intra în vigoare la 31 decembrie 2024. Ea vine într-un moment în care finanțările din Statele Unite au dat semne de epuizare, ceea ce a afectat prețurile obligațiunilor ucrainene, arată Reuters
Într-o declarație, BERD a afirmat că această decizie reflectă opinia sa conform căreia sprijinirea Ucrainei ar trebui să fie cea mai mare prioritate a sa, dar că trebuie, de asemenea, să continue să sprijine proiecte în alte regiuni.
"Creșterea capitalului băncii ne va permite să oferim mai mult și să devenim o bancă și mai puternică - o bancă mai puternică pentru Ucraina, o bancă mai puternică pentru toate economiile și clienții noștri și o bancă mai puternică pentru acționarii noștri", a declarat președintele BERD, Odile Renaud-Basso.
BERD a fost cel mai mare investitor instituțional în Ucraina în ultimii 30 de ani, sporindu-și foarte mult sprijinul de la invazia Rusiei din 2022. Ea a alocat 3 miliarde de euro Ucrainei pentru perioada 2022-2023.
Agenția de rating Fitch a evaluat în iunie expunerea netă a BERD la garanții pentru Ucraina la 2,5 miliarde de euro, reprezentând 12,8% ca raport din capitalul social.
Fitch a avertizat că BERD, precum și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) a Băncii Mondiale, și-ar putea pierde râvnitele ratinguri de credit triplu A dacă Ucraina nu își va mai plăti împrumuturile.
Acționarii BERD vor avea dreptul de a subscrie acțiuni suplimentare în cadrul majorării de capital, primele subscrieri fiind așteptate la începutul anului 2024, iar plățile începând de la începutul anului 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.