Benzina "specială" (cu cifra octanică 94) se vinde în țara insulară din Caraibe cu 30 de pesos, adică 11 cenți pe litru (42 de cenți/galon) la cursul actual de schimb de pe piața neagră, fiind printre cei mai ieftini carburanți din lume, potrivit bazei de date online GlobalPetrolPrices.com.
Prin comparație, o jumătate de litru de apă îmbuteliată în Cuba se vinde între 100 și 200 de pesos, de peste zece ori mai mult decât prețul aceleiași cantități de benzină.
Cuba, o țară comunistă, a subvenționat benzina timp de decenii, încă de la începutul revoluției fostului lider Fidel Castro.
Moneda americană, la mare căutare în Cuba
Între timp, dolarul, pe care cubanezii îl obțin în principal din remitențe sau din turism, a urcat de la o valoare de 170 de pesos în urmă cu un an la 270 de pesos marți, pe piața neagră, oferindu-le celor care au dolari o putere de cumpărare mult mai mare pentru produse, precum combustibilul.
Cu toate acestea, pentru un cubanez care trăiește doar din pesos, umplerea rezervorului costă mai mult de jumătate din salariul minim lunar de 2.100 de pesos.
Declinul economic
Peso a început să scadă brusc în 2021, după ce guvernul cubanez a anunțat o reformă monetară care a renunțat la un sistem complex cu două monede, generând o nouă piață neagră de schimb care a contribuit la creșterea prețurilor pe insulă.
Pe lângă subvenționarea combustibilului, Cuba a compensat mult timp salariile mici plătite lucrătorilor din sectorul de stat prin oferirea de servicii medicale și de educație gratuite, precum și prin tarife relativ scăzute pentru utilități.
Dar și aceste servicii au avut de suferit în fața crizei economice de pe insulă, pe care Cuba o pune pe seama embargoului comercial impus de Statele Unite, care datează din timpul Războiului Rece.
Cuba importă cea mai mare parte a țițeiului său, în principal din Mexic și Venezuela. Totuși, prețurile petrolului din Cuba este mai scump doar decât cele ale unor țări precum Iran, Libia și Venezuela, care se mândresc cu rezerve importante ale acestui combustibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.