Ordonanța de urgență prin care s-a modificat articolul 1 al Legii 49/1991 spune că se introduc trei noi alineate, ”alin. (2) - (4), cu următorul cuprins:
(2) Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata.
(3) Indemnizaţia de gratitudine prevăzută la alin. (2) nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute la art. 11 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Indemnizaţia de gratitudine prevăzută la alin. (2) se cumulează cu indemnizaţia prevăzută la alin. (1) şi cu sporul prevăzut la art. 2 alin. (1)." Art.II. - Indemnizaţia de gratitudine prevăzută la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, cu modificările şi completările ulterioare, aşa cum a fost completată prin prezenta ordonanţă de urgenţă, se acordă începând cu luna iunie 2021”.
În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că, prin acordarea acestei noi indemnizații de gratitudine, statul român își exprimă recunoștință, respectul și admirația față de cei care și-au pus viață în slujba țării. De asemenea, indemnizația poate fi privită și ca o reparație morală și materială care să contribuie la asigurarea unui venit decent invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, dreptul financiar acordându-se exclusiv acestor categorii de beneficiari.
Indemnizația de gratitudine nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor acordate prin Legea 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, mai prevede actul normativ.
Te-ar putea interesa și:
Ce se întâmplă cu pensiile militarilor și cele din MAI. Cum sunt afectate de noua reformă anunțată de Budăi
Ministrul Muncii Mariu Budăi a făcut precizări și în legătură cu pensiile celor din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne.
Oficialul a afirmat că și aceste pensii vor vizate de reforme. Despre pensiile aflate deja în plată, ministrul a explicat că: „Pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă. Vorbim doar de acele pensii care depăşesc salariul aflat în activitate şi acelea care nu afectează partea de contributivitate, lucru care este deja în proiectul de lege propus de Guvern şi trimis în Parlament”.
Marius Budăi a explicat mai departe că: ”Pensiile militare au trecut prin patru reforme până acum, iar atât premierul, cât şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu sunt extrem de determinaţi ca implementarea PNRR să nu fie pusă în pericol, chiar dacă unii, la un moment dat, au greşit. Noi trebuie să căutăm acele soluţii şi suntem în căutarea acestor soluţii acum şi discutăm cu Comisia, astfel încât nici să nu bulversăm sistemele, nici să afectăm sistemele din punct de vedere al independenţei. Am spus-o şi eu de foarte multe ori că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţie ca sistemele să fie abuzate, acesta este principiul de bază. În rest, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Legislativ, nicio pensie din România nu este pensie specială, însă trebuie să faci această tranziţie către omul obişnuit. Nu trebuie să mai fie deosebiri atât de mari”, a punctat oficialul. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.