China a lansat luni un nou atac verbal împotriva Statelor Unite, acuzând Washingtonul că abuzează de regimul tarifar pentru a-și impune voința în relațiile comerciale globale și avertizând alte țări să nu accepte acorduri economice care ar prejudicia interesele chineze.
„Vom opune rezistență fermă oricărei părți care încheie un acord în detrimentul Chinei și vom lua contramăsuri ferme și reciproce”, a transmis Ministerul Comerțului de la Beijing, reacționând la un articol Bloomberg potrivit căruia administrația Trump pregătește presiuni asupra statelor care cer reduceri sau scutiri de taxe pentru a le determina să limiteze comerțul cu China — inclusiv prin sancțiuni financiare.
Tensiunile dintre cele două superputeri continuă să escaladeze, pe fondul unei serii de măsuri agresive din partea SUA. De la începutul lunii aprilie, președintele Donald Trump a impus tarife majorate la o gamă largă de produse, cu excepția celor din China, care a fost vizată direct cu cele mai dure taxe. Tarifele americane asupra importurilor din China au ajuns la un nivel record de 145%, Beijingul răspunzând cu taxe de 125% pe bunuri americane.
„Statele Unite au abuzat de tarife împotriva tuturor partenerilor comerciali, sub pretextul unei așa-zise ‘echivalențe’, forțând apoi negocieri pentru tarife ‘reciproce’”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al ministerului chinez.
Oficialii de la Beijing susțin că țara este „hotărâtă și capabilă să-și apere drepturile și interesele” și și-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu alte state pentru a contracara presiunile americane.
Bo Zhengyuan, partener în cadrul firmei de consultanță Plenum din China, a punctat că multe țări, în special cele din Asia de Sud-Est, nu vor ceda cerințelor americane: „Dacă depind de China pentru investiții, infrastructură industrială, know-how tehnologic și consum, este puțin probabil să se alinieze solicitărilor SUA.”
Într-un gest simbolic, China va organiza săptămâna aceasta o ședință informală a Consiliului de Securitate al ONU, acuzând Washingtonul de „intimidare” și de subminare a păcii și dezvoltării globale prin „militarizarea tarifelor”.
Între timp, oficialii americani continuă eforturile de a obține sprijin internațional pentru politica tarifară agresivă. Reprezentantul SUA pentru Comerț, Jamieson Greer, a declarat că aproape 50 de țări au cerut discuții privind tarifele impuse de Trump. Japonia și Indonezia se numără printre statele care negociază concesii, inclusiv majorarea importurilor de produse alimentare americane.
Însă presiunea tarifară americană are efecte colaterale tot mai vizibile. Piețele financiare sunt tensionate de temerile privind o posibilă recesiune globală, iar investitorii se arată tot mai precauți în privința activelor chineze, în ciuda unei ușoare reveniri a burselor din China în debutul săptămânii.
Confruntarea comercială afectează și industrii strategice. SUA au impus taxe portuare suplimentare pentru navele construite în China și restricții severe asupra exporturilor de cipuri avansate, într-un efort de a frâna progresul tehnologic al Chinei. Nvidia a anunțat pierderi de 5,5 miliarde de dolari în urma acestor restricții.
Ca reacție diplomatică, președintele Xi Jinping a vizitat recent trei state din Asia de Sud-Est, cerând solidaritate regională și respingerea „bullying-ului unilateral”. Beijingul susține că „dărâmă ziduri” și își extinde cercul de parteneri comerciali pentru a contracara izolarea promovată de Washington.
Țările ASEAN se află într-o poziție delicată în acest conflict. Blocul sud-est asiatic este principalul partener comercial al Chinei, cu un volum de schimburi de 234 miliarde de dolari în primul trimestru din 2025, reprezentând peste 16% din comerțul exterior al Chinei. În același timp, SUA ocupă locul patru în clasamentul partenerilor ASEAN, cu un comerț bilateral de 476,8 miliarde de dolari în 2024.
„Nu există câștigători în războaiele tarifare și comerciale”, a avertizat Xi într-un editorial publicat în presa vietnameză, fără a menționa direct Statele Unite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.