Avizul motivat, a doua etapă din procedura de infringement, a fost trimis pentru mai multe țări, însă România a primit nu mai puțin de patru pentru o singură directivă. Astfel țara noastră nu și-a îndeplinit obligațiile care vizeză Cardul profesional european, Mecanismul de alertă, Proporționalitatea cerințelor lingvistice și Transparența și proporționalitatea obstacolelor de reglementare
Directiva 2005/36/CE, modificată prin Directiva 2013/55/UE, stabilește condițiile în care profesioniştii din cadrul pieţei unice a UE pot să se deplaseze dincolo de frontiere şi să-şi exercite profesia sau să presteze servicii în alte state membre. UE a instituit norme care să le permită profesioniştilor, cum ar fi doctorii sau arhitecţii, să beneficieze de recunoaşterea calificărilor lor profesionale într-un alt stat membru. Directiva privind calificările profesionale a trebuit sa fie transpusă în legislaţia naţionala până la 18 ianuarie 2016.
Citește și: România, pusă la zid. Val de admonestări de la UE
Statele membre vizate au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la încălcarea de către România a normelor europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.