"Utilizatorii noştri aşteaptă simplificarea procesului de plată şi integrarea tehnologiei în rutina lor zilnică. Ei pot folosi cu uşurinţă dispozitive ca telefonul mobil sau smartwatch-urile asociate unui card bancar pentru a achita direct la validatorul din vehicul, fără grija unui card de transport sau deplasarea la un centru de vânzare", a declarat Adrian Criţ, directorul general STB SA.
Soluţia de plată contactless a călătoriilor, direct în mijloacele de transport în comun, dezvoltată de Banca Comercială Română, împreună cu partenerul său S&T, va fi implementată, în cel mult şase luni, pe toate mijloacele de transport în comun ale Societăţii de Transport Bucureşti (STB) S.A.
"Ne bucurăm că putem contribui la digitalizarea şi simplificarea, astfel, a călătoriilor în transportul public din Bucureşti. Soluţia a fost adoptată rapid de majoritatea călătorilor din oraşele în care am introdus-o până acum. Digitalizarea comunităţilor rămâne unul dintre obiectivele strategice ale BCR, în special prin programul integrat Smart City", a declarat Dana Demetrian, vicepreşedinte Retail & Private Banking BCR.
Curs valutar BNR. Leul a câştigat teren şi în faţa principalelor valute
Soluţia dezvoltată de BCR permite ca, la acelaşi validator, să poată fi efectuate plăţi atât cu cardul de transport cât şi cu cel bancar, precum şi cu un smartphone sau smartwatch asociat cu un card bancar. Pentru identificare, validatoarele au afişate în partea de jos a ecranului siglele Mastercard şi Visa.
"Extinderea sistemului pe tot parcul de vehicule al STB se va realiza odată cu înlocuirea vechilor validatoare. Este prima soluţie din România care foloseşte validatoare contactless de ultimă generaţie instalate pe vehicule şi care permite utilizarea atât a cardurilor contactless de transport tip Mifare, cât şi a cardurilor bancare MasterCard şi Visa", a declarat Ciprian Nicolae, Departamentul Acceptare Carduri, BCR.
După efectuarea plăţii, validatorul va emite un mesaj vizual şi acustic prin care este confirmată plata călătoriei. Plata călătoriei direct cu cardul bancar sau alte dispozitive inteligente nu este comisionată, iar tariful rămâne acelaşi ca cel perceput de STB.
Pentru implementarea acestui proiect, STB SA a semnat la finalul anului 2019 un prim contract cu Banca Comercială Română, în urma unei licitaţii, prin care BCR şi S&T România au asigurat implementarea soluţiei tehnice, utilizând validatoarele de nouă generaţie instalate pe noile vehiculele din parcul STB SA (Otokar si Mercedes Hybrid). Introducerea sistemului s-a dovedit a fi una de succes, iar STB a decis extinderea acestuia pe toate mijloacele de transport ale societăţii, chiar şi pe cele de generaţie mai veche.
Sistemul propus de BCR a fost construit având la bază arhitectura de funcţionare reglementată de Mastercard şi VISA, astfel încât orice card emis oriunde în lume sub însemnele celor două organizaţii să poată fi utilizat pentru plata călătoriilor.
Alături de Bucureşti, BCR a mai introdus acest sistem modern de plată, unic în România din punctul de vedere al funcţionalităţilor şi al integrării financiar-bancare, şi în cele mai mari 15 oraşe din ţară: Sibiu, Oradea, Cluj-Napoca, Iaşi, Buzău, Timişoara, Reşiţa, Ploieşti, Piteşti, Baia-Mare, Râmnicu-Vâlcea, Sighişoara, Craiova, Botoşani şi Arad. De asemenea, BCR a pus în funcţiune, în parteneriat cu Metrorex, un sistem similar în toate staţiile de metrou din Bucureşti, care permite permite plata cu orice card bancar contactless la toate porţile de acces.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.