"BCR a înregistrat un profit net de 348,8 milioane de lei (73,6 milioane de euro) în primele nouă luni din 2019, în scădere cu 65,6% faţă de profitul net de 1.015,2 milioane de lei (218,2 milioane de euro) din aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a constituirii unui provizion excepţional în al doilea trimestru din 2019, legat de activitatea BCR Banca pentru Locuinţe, în pofida rezultatului operaţional solid, a costurilor scăzute de risc şi a performanţelor ridicate pe toate liniile de business", se precizează într-un comunicat al băncii remis miercuri Agerpres.
Ce profit net anunță Erste Group după prima parte a anului
La sfârşitul lunii iunie a acestui an, BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) a anunţat că are în vedere atât acţiuni legale în România cât şi la curţile internaţionale în contextul în care instituţia a primit o decizie nefavorabilă la Înalta Curte de Justiţie în disputa cu Curtea de Conturi referitoare la sistemul de economisire-creditare (bauspar).
BCR BpL preciza, la momentul respectiv, că a respectat prevederile legale atât înainte, cât şi după revizuirea legii care reglementează activitatea de economisire-creditare, lege care are la bază cele mai bune practici din Uniunea Europeană, şi va continua să reprezinte drepturile clienţilor cât şi propriile drepturi, după publicarea motivaţiei deciziei luate de Înalta Curte.
Tot atunci, grupul bancar austriac Erste a anunţat că va pune deoparte până la 230 de milioane de euro ca rezultat al deciziei instanţei supreme din România legată de activităţile de afaceri ale subsidiarei sale locale BCR Banca pentru Locuinţe.
Pe de altă parte, după primele nouă luni ale acestui an, rezultatul operaţional al BCR a crescut cu 7,8%, la 1,317 miliarde de lei (278 milioane de euro), de la 1,222 miliarde de lei (262,8 milioane de euro) în primele nouă luni din 2018, susţinut de veniturile operaţionale mai mari şi în pofida unei contribuţia mai mari în 2019 la fondul de garantare a depozitelor bancare.
Venitul operaţional a crescut cu 6,3%, până la 2,587 miliarde de lei (546 milioane de euro), determinat în principal de veniturile nete din dobânzi înregistrate pe fondul unui mediu cu rate ale dobânzilor mai mari, cât şi în condiţii de creştere a creditelor şi depozitelor clienţilor.
Cheltuielile administrative generale în primele nouă luni din 2019 au înregistrat valoarea de 1,270 miliarde de lei (268 milioane de euro), în creştere cu 4,8%, mai ales ca urmare a contribuţiei anuale mai mari în anul 2019 la fondul de garantare a depozitelor.
Astfel, raportul cost-venituri a fost de 49,1% în primele nouă luni din 2019, faţă de 49,8% în primele nouă luni din 2018.
Rata creditelor neperformante a scăzut sub pragul de 5% pentru prima dată din anii anteriori crizei, ajungând la 4,9% în septembrie 2019 faţă de 5,8% în decembrie 2018, subliniază banca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.