„Consiliul guvernatorilor este pregătit să își ajusteze toate instrumentele, după caz, pentru a se asigura că inflația se stabilizează pe termen mediu la nivelul de 2% ”, a spus BCE.
„Flexibilitatea va rămâne un element al politicii monetare ori de câte ori amenințările la adresa transmiterii politicii monetare vor pune în pericol atingerea stabilității prețurilor”, a adăugat Banca Centrală.
BCE a susținut de mult că inflația se va diminua în curând fără intervenția sa și va scădea de fapt sub ținta de 2% până la sfârșitul anului.
În conferința de presă, Lagarde a spus că orice schimbare a ratei în acest an este foarte puțin probabilă, chiar dacă Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei înăspressc politica monetară.
"Economia zonei euro continuă să se redreseze şi piaţa muncii se îmbunătăţeşte, ajutate de susţinerea politică amplă. Dar creşterea economică probabil va rămâne blocată în primul trimestru, în contextul în care actualul val pandemic afectează activităţile economice. (...) Inflaţia a crescut puternic în ultimele luni şi a provocat creşteri surprizătoare în ianuarie. Este generată în principal de costurile mari la energie care împing preţurile în sus în multe sectoare, precum şi de preţurile mai mari la alimente. Inflaţia probabil va rămâne ridicată mai mult decât era anticipat, dar ar putea scădea pe parcursul anului", a afirmat Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene.
Inflaţia în zona euro a fost de 5,1% în ianuarie 2022, în creştere faţă de 5,0% în decembrie 2021, potrivit estimărilor oficiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.