Conform instituției, AI-ul nu distruge locurile de muncă, în special pentru tineri și persoanele calificate, arată studiul BCE, conform Reuters.
Multe companii au investit masiv în această tehnologii lăsând economiștii să se străduiască să înțeleagă impactul asupra pieței muncii și temerile în rândul publicului larg cu privire la viitorul locurilor lor de muncă.
Totodată, angajatorii se străduiesc să găsească lucrători calificați, în ciuda recesiunii care, în mod normal, ar trebui să atenueze presiunile de pe piața muncii.
În cele 16 țări europene analizate, ponderea ocupării forței de muncă în sectoarele expuse la inteligența artificială a crescut, locurile de muncă care necesită calificare redusă și medie nefiind în mare parte afectate, iar posturile cu înaltă calificare au primit cel mai mare număr de angajați, se arată în cercetarea publicată de BCE.
Impactul asupra salariilor, nesemnificativ
De asemenea, instituția a semnalat "un impact neutru sau ușor negativ" asupra veniturilor și a precizat că acestea ar putea crește.
"Aceste rezultate nu ilustrează cu verdict", tehnologiile bazate pe inteligența artificială continuă să fie dezvoltate și adoptate. Cea mai mare parte a impactului lor asupra ocupării forței de muncă și a salariilor - și, prin urmare, asupra creșterii și a egalității - nu a fost încă văzut", mai arată raportul.
Constatările studiului au fost în contrast cu "valurile tehnologice" anterioare, a spus acesta, când informatizarea a dus la scăderea "ponderii relative a angajaților cu calificări medii, ceea ce a dus la polarizare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.