Publicitate
Cu toate acestea, diferiți membrii ai Consiliului au continuat să aibă opinii diferite cu privire la acest subiect, scire Reuters.
Săptămâna trecută, BCE a pregătit acest anunț, în ciuda creșterii prețurilor petrolului, a unui euro depreciat și a mizei că Rezerva Federală a SUA va amâna propriile reduceri de dobândă.
"Cred că am fost foarte clari: dacă lucrurile continuă să evolueze așa cum au evoluat în ultima vreme, în iunie vom fi pregătiți să reducem restricția orientării politicii noastre monetare", a declarat joi vicepreședintele BCE, Luis de Guindos.
Șeful băncii centrale franceze, Francois Villeroy de Galhau, a declarat că există "un consens foarte mare" pentru o reducere a ratei dobânzii în iunie și chiar Klaas Knot, șeful pesimist al băncii centrale olandeze și Joachim Nagel, președintele Bundesbank, au fost de acord.
Comentariile nu fac decât să întărească așteptările pieței privind unanimitatea cu privire la acest pas inițial, iar accentul s-a mutat deja pe ceea ce se va întâmpla în ședințele următoare.
Piero Cipollone, membru al boardului BCE, Yannis Stournaras din Grecia și Gediminas Simkus din Lituania au sugerat, într-un fel sau altul, că o reducere în iulie ar putea fi, de asemenea, în joc.
Piețele văd în prezent reduceri ale ratei în iunie, septembrie și decembrie, când sunt publicate noile previziuni, iar Knot a susținut cu prudență aceste așteptări.
Villeroy a susținut că rata de depozit de 4% a BCE mai are un drum lung de parcurs până când va înceta să restricționeze creșterea economică și va ajunge la așa-numita rată neutră.
"Cele mai bune estimări ale noastre pentru zona euro se situează între 2% și 2,5%, astfel că avem încă un spațiu amplu, rămânând în teritoriu restrictiv, pentru a relaxa și a reduce ratele", a spus el.
Între timp, un alt membru al Consiliului Mario Centeno a susținut că există puține dezbateri în rândul membrilor boardului cu privire la faptul că o rată a dobânzii de peste 3% încă mai frânează creșterea și, prin urmare, frânează inflația.
"Nu cunosc pe nimeni care să spună că rata neutră este de peste 3%", a declarat el pentru Reuters. "Cât de repede ar trebui să ajungem acolo? Avem timp".
Aceștia au recunoscut că volatilitatea pieței energetice și tensiunile geopolitice reprezintă un risc pentru inflație, dar au susținut că impactul nu a fost suficient de mare până acum pentru a deraia dezinflația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.