„Prețul petrolului și prețul benzinei la pompă este evident foarte sensibil, dar nu este inflație totală”, a declarat el la France Inter.
„Consumul de benzină la pompă reprezintă aproximativ 5% din consumul nostru total, deci este o mică parte din inflația totală, chiar dacă este ceea ce se vede cel mai mult. În opinia noastră, oscilațiile prețului la petrol nu pun sub semnul întrebării tendința de bază a dezinflației”, a spus el, adăugând că economia nu se confruntă cu un șoc generalizat asupra energiei și materiilor prime similar celui experimentat la începutul anului 2022.
„Voi spune din nou în această dimineață, prognoza noastră și angajamentul nostru este de a readuce inflația la 2% până în 2025”, a continuat el.
Prețul Brentului a urcat, săptămâna trecută, la peste 95 de dolari/baril, înainte de a se stabiliza în jurul valorii de 93 dolari/baril. Totuși, majoritatea analiștilor anaticipează o creștere a pieței în condițiile în care investitorii se pregăteste pentru o aprovizionare deficitare în ultimul trimestru al anului, după ce producători importanți, precum Arabia Saudită și Rusia au prelungit măsurile de reducere a cotele de producție.
François Villeroy de Galhau a reiterat, de asemenea, că ratele cheie ale BCE, majorate de zece ori la rând până la un record de 4%, se află acum la un nivel adecvat. „Acum trebuie să fim perseverenți, să menținem tarifele la acest nivel atâta timp cât este nevoie (...). Așa cum arată lucrurile în prezent, răbdarea este mai importantă decât creșterea în continuare a ratelor”, a declarat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.