Oficialii au îndemnat creditorii să majoreze provizioanele pentru a acoperi pierderile din ce în ce mai mari din credite și au prezis că profiturile lor vor fi afectate de o scădere a volumului de împrumuturi și de creșterea costurilor de finanțare. BCE a majorat ratele dobânzilor cu un nivel fără precedent de 4,5 puncte procentuale în ultimul an.
"O perioadă mai îndelungată de rate ridicate ale dobânzilor va duce probabil la creșterea provizioanelor, care, la rândul lor, vor fi o povară pentru profitabilitate în continuare", a declarat banca centrală în cadrul analizei semestriale a stabilității financiare.
BCE a afirmat că sistemul bancar este "bine plasat" pentru a face față unei deteriorări a calității activelor datorită nivelurilor sale "puternice de capital și lichiditate" și a profitabilității în creștere, care a atins recent cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.
Sistemul a rămas rezistent în timpul turbulențelor din acest sector la începutul acestui an, când mai mulți creditori americani și elvețieni, printre care Silicon Valley Bank și Credit Suisse, s-au prăbușit sau au trebuit să fie salvați.
Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a declarat că, deși "riscurile la adresa stabilității financiare pot părea mai puțin acute, acestea rămân ridicate", subliniind impactul unei creșteri economice mai slabe, al condițiilor de finanțare mai stricte, al creșterii numărului de credite neperformante și al unei încetiniri a piețelor imobiliare.
De asemenea, acesta a mai spus că "o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea declanșa o creștere bruscă a aversiunii față de risc pe piețele financiare, eliminând vulnerabilitățile predominante", prin perturbarea piețelor energetice, subminarea încrederii, încetinirea creșterii și creșterea inflației.
BCE a evidențiat trei "vânturi frontale" principale pentru profitabilitatea băncilor: creșterea costurilor de finanțare pe măsură ce acestea transferă ratele mai mari către deponenți; o creștere a creditelor neperformante pe măsură ce economia slăbește și costurile serviciului datoriei cresc; și "o scădere substanțială a volumelor de creditare".
"Ratele de neplată atât pentru expunerile corporatiste, cât și pentru cele de retail au început să crească, iar ponderea împrumuturilor cu întârzieri la plată mai mici de 90 de zile, dar încă performante, a crescut și ea și se situează deasupra nivelurilor scăzute din punct de vedere istoric înregistrate în 2022", a precizat raportul.
Acesta a avertizat că această tendință este posibil să se "traducă" într-o creștere a creditelor neperformante, care de obicei urmează o creștere a întârzierilor la plată cu un decalaj de câteva trimestre. Nivelul NPL în sectorul bancar din zona euro a scăzut constant până la aproape 2% din totalul împrumuturilor, de la un vârf de 7,5% în momentul culminant al crizei datoriilor din regiune, în urmă cu un deceniu.
Recenta recesiune a piețelor imobiliare europene a dus la o creștere a NPL atât în cazul împrumuturilor acordate companiilor imobiliare comerciale, cât și în cazul creditelor ipotecare rezidențiale, deși de la niveluri scăzute, a precizat BCE. După o perioadă lungă de scădere, în trimestrul al doilea au avut loc intrări nete de aproximativ 2,5 miliarde de euro în rândul creditelor imobiliare comerciale și de 1 miliard de euro pentru creditele de consum.
Dar a avertizat: "Țările cu rate predominant variabile ar putea înregistra o deteriorare mai pronunțată a calității activelor în viitor dacă piața forței de muncă ar slăbi în mod considerabil, ceea ce s-ar adăuga la presiunea asupra gospodăriilor din cauza creșterii costurilor serviciului datoriei ipotecare și a creșterii costului vieții."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.