În acest context Bogdan Chirieac a fost întrebat dacă Traian Băsescu ar mai fi fost ales președinte dacă s-ar fi știut că a colaborat cu securitatea. Analistul a explicat că deja se știa din 2004 că acesta a fost colaborator și a amintit faptul că: ”În 2009 nu a mai câștigat alegerile împotriva lui Mircea Geoană dar s-au fraudat. După cum știți au fost cele mai contestate alegeri din Europa după al Doilea Război Mondial cu nebunia aceea cu voturile. Cu ce s-a întâmplat cu votatul la patru secunde la Paris, la domnul ambasador Baconski, numit apoi recompensat cu funcția de ministru de Externe și cu multe alte lucruri. A fost în 2012, și nu avea legătură cu Securitatea, referendumul, care 88,5 la sută l-a votat pe Traian Băsescu. [...] Și a fost repus în funcție după care și-a făcut partid. Vă rog eu sunt convins că partidul PMP va merge mult mai bine fără Traian Băsescu decât cu Traian Băsescu. E un partid de dreapta, serios, care în opinia mea o să crească”.
Analistul a continuat comentariul punctând că: ”Nu cred că dacă el ar fi declarat în 90 ”da dom'ne pe mine scrie Securitate” nu cred că acest lucru ar influențat alegerile. Iar acum că i-a stricat imaginea lui Traian Băsescu! Nu îl interesa cartea de istorie cum se pare că nu l-a interesat nici pe Klaus Iohannis. Deci, a lăsat în urmă o țară care a avut enorm de multe oportunități și toate eșuate. Altminteri domnia sa n-a reușit să bage România în Schengen care însemna nimic față de aderarea la UE. De altfel în Schengen nu a reușit să bage România nici domnul Klaus Iohannis după opt ani de mandat”.
Bogdan Chirieac a punctat mai departe spunând că: ”Ce e mai grav că nu i-au dat decizie de colaborare cu Securitatea sau că s-au fraudat alegerile în 2009, cred că este fundamental. Ce este mai grav este faptul că România, stat NATO și UE, nu are cea mai importantă componentă a unei țări civilizate, o justiție reală. Și atenție! Nu vorbesc despre justiția penală unde adesea este un bici politic, nu, vorbesc de justiția civilă, de justiția comercială care în România este aproape impracticabilă iar toate vin din momentul în care Traian Băsescu a venit la putere, la Cotroceni, și în final a aservit întreaga justiție președintelui, așa cum de altfel se mai întâmplă până în zilele noastre. Nimeni nu a mai modificat nimic în sensul democratic”.
”Este un om de 70 de ani și cred că omenește este să îi urez sănătate, că nu vrem moartea păcătosului, ci îndreptarea lui. În privința domnului Băsescu într-o viață viitoare cred că mai este posibilă îndreptarea, dar aici ce să facem? Să îi urăm omului respectiv sănătate, altceva nu știu ce se poate spune și să manifestăm compasiune pentru un om aflat pe patul de suferință. Așa e creștinește!”, a a conchis analistul politic Bogdan Chirieac la RomâniaTV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.