S-au dus de mult clișeele despre Europa de Est. În Polonia, turiștii sunt adesea surprinși să dea peste barurile "mleczny". Adică ”bar de lapte”. În aceste localuri, nu se pune problema să ți se servească vodcă sau orice alt alcool. Polonezii vin aici pentru a lua prânzul la preț redus, explică Washington Post.
Primul bar de lapte deschis în Polonia datează din 1896. La Varșovia, Stanisław Dłużewski a deschis atunci un restaurant unde oricine, indiferent de situația lui financiară, își putea permite o masă. Meniul localului, numit Mleczarnia Nadświdrzańska (literalmente „Lăptăria Nadświdrzańska”), se baza atunci pe doar trei ingrediente: lapte, făină și ouă. O compoziție simplă care a inspirat numele bar de lapte.
Prânz pentru doar câțiva euro
Astăzi, există sute de baruri de lapte în Polonia, dintre care aproape 40 doar în Varșovia. Majoritatea au fost inaugurate în perioada comunistă. De altfel, potrivit jurnalistei de la Washington Post, puține lucruri s-au schimbat de atunci în aceste restaurante. De la decor, la mobilier și chiar la aspectul meniurilor.
În barurile de lapte, nu plătești mai mult de zece euro pentru un prânz. O supă tradițională de roșii costă 5,50 zloți, adică aproximativ 1,30 euro – deoarece, deși Polonia face parte din Uniunea Europeană din 2004, nu a adoptat încă moneda euro. Pentru clătite cu brânză, nu mai mult de trei euro pentru patru bucăți. Suficient pentru a te sătura pentru întreaga zi. Barurile de lapte sunt de obicei deschise de la 8 dimineața până la ora 20 seara.
Barurile de lapte se modernizează... dar nu prea mult
În ciuda anilor și a rețetelor neschimbate, clienții continuă să vină în număr mare în barurile de lapte. „Popularitatea lor vine din faptul că oamenii cunosc aceste locuri de ani de zile. Sunt testate și aprobate, indiferent de epocă”, consideră Kamil Hagemajer, proprietarul mai multor baruri de lapte din Varșovia. Treptat, lucrurile se mai schimbă, dar nu prea mult. În unele astfel de baruri, spre exemplu, au apărut meniuri în engleză sau ucraineană sau ecrane care derulează preparatele din meniu.
Oriunde s-ar afla, fie în atmosfera anilor 1950, fie în variante mai moderne și minimaliste, barurile de lapte poloneze rămân locuri în care vizitatorii se simt bine. Unii petrec ore întregi acolo, însoțiți de câinii lor. Alții găsesc confortul unei mese calde. Barurile de lapte sunt printre puținele restaurante care acceptă încă tichetele de masă oferite de guvern pentru cei mai nevoiași.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.