Uniunea Europeană, împreună cu țările din Grupul celor șapte (G7), au discutat dacă ar putea folosi dobânzile realizate la peste 300 de miliarde de euro din banii publici ruși imobilizați pentru a finanța Ucraina.
Peste 200 de miliarde din această sumă sunt deținute în Europa, aproximativ 125 de miliarde fiind gestionate de casa de compensare belgiană Euroclear.
Euroclear a refuzat să comenteze.
Comisia Europeană a declarat în luna iulie că va prezenta o propunere cu privire la existența unei modalități legale solide de utilizare a fondurilor după ce G7 va ajunge la un acord de principiu.
Belgia a avansat deja pe cont propriu cu decizia sa de a utiliza impozitul plătit pe dobânzi. Anterior, în luna mai, Bruxelles-ul a declarat că va folosi 92 de milioane de euro pe care le-a primit deja din taxe.
"Aveam nevoie doar de aprobarea UE pentru a folosi dobânda. Pur și simplu aplicăm codul fiscal belgian, care este de competența noastră", a declarat un purtător de cuvânt al premierului belgian.
Belgia se așteaptă să adune 625 de milioane de euro din veniturile fiscale din 2023 din activele rusești înghețate și o sumă estimată la 1,7 miliarde de euro în 2024.
"Anul trecut, a fost foarte clar pentru noi că impozitarea veniturilor din aceste active ar trebui să meargă 100% către populația ucraineană", a declarat premierul Alexander De Croo reporterilor mai devreme miercuri.
"Acest fond va fi folosit pentru cumpărarea de echipament militar. Vom face acest lucru în urma consultărilor; de asemenea, va fi folosit și pentru sprijin umanitar."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.