În ceea ce privește Programul Femeia Antreprenor, care este o convenție semnată între FNGCIMM și cei 6 parteneri bancari ai Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, valoarea finanțării se ridică la 30 de milioane de lei. ”Iar Fondul a garantat cu 80%, ceea ce înseamnă 22 de miliarde de lei”, a explicat Dumitru Nancu, subliniind că, ”pe lângă alocația financiară nerambursabilă care poate fi de maxim 75%, întreprinzătorul trebuie să vină și cu o contribuție proprie care este minim 25%”.
”Pe Femeia Întreprinzător avem un credit mediu de 100.000 de euro, din care 40.000 de euro sunt bani nerambursabili, 60.000 este contribuția proprie pentru că intră și TVA-ul care este o cheltuială neeligibilă. Aici se acordă un credit punte în valoare de 100.000 de euro, Fondul garantează 80% pentru că toate aceste IMM-uri nu au garanție”, a adăugat șeful FNGCIMM. .
Potrivit spuselor sale, ”condițiile care erau în anul precedent prevedeau ca majoritatea acționariatului să fie deținută de către o femeie sau administratorul să fie o femeie”.
Despre Start-Up Nation, Dumitru Nancu a anunțat că, ”în acest moment, noi avem cam 100 de cereri pe zi și ele se multiplică. Practic sunt 1500 de planuri deja aprobate, deci am trecut de 15% din planurile care sunt aprobate în bancă, suntem la zi, adică se transmite cererea de garantare. Până în momentul acesta sunt 300 e milioane de lei, banii instituțiilor financiar-bancare, deja aprobați și Fondul a garantat cu 80%, adică 194 de milioane de lei sunt garanții acordate din sursele proprii ale Fondului Național de Garantare.
Aici aș face o precizare pentru că în decizia Comisiei Europene pentru Start-Up este un comision de garantare de 3,6. Am obținut o derogare la Consiliul Concurenței și Comisia Europeană, astfel încât pentru acest program, având în vedere că este și intervenția statului pe ajutor de stat de 200.000 de lei, să avem un comision de garantare mai scăzut și a ieșit undeva la 2,1 pentru că aceste costuri din sursele proprii ale Fondului sunt suportate de mediul de afaceri”, a ținut să sublinieze directorul general al Fondului.
Aici aș face o precizare pentru că în decizia Comisiei Europene pentru Start-Up este un comision de garantare de 3,6. Am obținut o derogare la Consiliul Concurenței și Comisia Europeană, astfel încât pentru acest program, având în vedere că este și intervenția statului pe ajutor de stat de 200.000 de lei, să avem un comision de garantare mai scăzut și a ieșit undeva la 2,1 pentru că aceste costuri din sursele proprii ale Fondului sunt suportate de mediul de afaceri.
Spre deosebire de Femeia Manager unde valoarea medie finanțată a proiectului este 100.000 de euro, la Start-Up Nation este undeva la 400.000 de lei, deci practic 200.000 de lei este alocația financiară nerambursabilă, iar diferența până la 400.000, adică 50%, sunt cheltuieli neeligibile, adică contribuția proprie și alte taxe și aici garantăm 80% dintr-un credit mediu de 400.000 de lei, spre deosebire de Femeia Manager unde e un credit de 500.000 și garantăm 80%.”, a spus Dumitru Nancu.
El a menționat că ”acest program a început în luna decembrie a anului precedent, în 2022, și nu erau condiții decât ca firma să fie în categoria Start-Up, putea să aibă activitate, putea să nu aibă activitate. Marea majoritatea nu avea nicio activitate, de aceea a fost foarte importantă intervenția Fondului de Garantare pentru că, pe lângă capital de cofinanțare, mai sunt cheltuieli neeligibile și Start-Up-urile nu sunt finanțate de instituțiile financiar-bancare neavând istoric. De aceea am creat acest instrument prin care acordăm acest credit punte, după care are aceeași opțiune ca și la Femeia Manager”, a spus Dumitru Nancu la DC News și DC Business.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.