Respins în urma unei decizii de neconstituționalitate, proiectul de lege privind Codul administrativ al României viza persoanele alese începând cu anul 1992, în condițiile în care această indemnizație nu există în prezent.
Conform propunerii legislative, indemnizația specială urma să fie acordată aleșilor locali începând cu data de la care ar fi primit pensia pentru limită de vârstă, dar nu înainte de încetarea mandatului aflat în derulare. În esență, indemnizația urma să se cumuleze cu orice pensie acordată în sistemul public sau în alte sisteme de pensii (de exemplu, cel al pensiilor militare).
Citește și Calculul pensiilor. Ce se întâmplă cu perioadele de șomaj
Aleșii condamnați definitiv pentru infracțiuni de corupție, comise ca primari, viceprimari, președinți sau vicepreședinți de consiliu județean nu ar fi putut solicita indemnizația specială. În ceea ce privește cuantumul efectiv, textul prevedea că acesta „se acordă în limita a 3 mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizația brută lunară aflată în plată”. Totodată, indemnizația urma să fie taxată cu impozit (10%) și contribuție la sănătate (10%).
Alte detalii privind modul de acordare a indemnizației speciale, precum și regulile suplimentare urmau să fie prezentate într-o hotărâre de Guvern. Cererile pentru indemnizație urmau să se depună acolo unde au fost exercitate mandatele de aleși locali, iar indemnizațiile speciale urmau să se acorde din bugetul statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.