Inițiatorii justifică necesitatea majorării prin situația proastă a dotărilor cabinetelor de medicină de familie care face ca tratamentul în ambulatoriu să fie sub media europeană. Astfel, românii peste 15 ani beneficiază de 2,7 consultații în ambulatoriu pe an, față de o medie europeană de 4,8. În consecință, se ajunge la supraaglomerarea spitalelor, România și Bulgaria fiind singurele state europene care alocă peste 50% din fondurile de asigurări de sănătate pentru spitale.
Citește și: Dosarul electronic de sănătate devine obligatoriu. Cine are acces la informațiile noastre
În plus, suplimentarea fondurilor va face medicina de familie mai atractivă pentru medici. În momentul de față, peste 700 de localități din România nu au un medic de familie, iar vârsta medie a acestora este de 57 de ani. Se estimează că, în următorii 10 ani, 30% dintre cei 11.000 de medici de familie vor ieși din sistem prin pensionare.
Banii în plus pentru dotarea cabinetelor de medicină de familie va duce la decongestionarea spitalelor, iar pacienții vor fi tratați, pentru afecțiunile mai ușoare fără să fie nevoie să meargă în localități mai îndepărtate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.