Astfel, economistul recomandă reduceea și combaterea evaziunii fiscale, venituri care, în momentul de față, nu sunt încasate la buget în proporție de 3% din Produsul Intern Brut.
Al doilea mod în care putem aduce venituri în plus la buget se referă la eliminarea unor scutiri și facilități, acordate, în prezent, prin Codul fiscal, pentru anumite categorii de angajați, dar pe care economistul șef al BNR le numește chiar favoruri.
Nu în ultimul rând vorbim despre o creștere a impozitării. ”În momentul de față înțeleg că acesta este un subiect tabu pe care Guvernul nu îl ia în considerare din perspective ideologice sau economice imediate”, spune Valentin Lazea, referindu-se, fără îndoială, la pandemia de COVID-19.
Citește și COVID-19. Testarea rectală în aeroporturi, obligatorie în această țară
Totuși, mai devreme sau mai târziu, aceste creșteri de impozite trebuie luate în calcul, pentru că pot fi impuse fie direct de Comisia Europeană, fie de realitățile economice interne”, consideră economistul șef al BNR.
Printre scutirile la care s-ar putea renunța, el se referă la cei din sectorul IT, din construcții. Lazea afirmă că s-ar putea majora Taxa pe Valoare Adăugată la o cotă generală de 19%, adică să nu mai existe excepții. Lazea dă câteva exemple, precum taxa pentru medicamente, alimente, băuturi alcoolice și altele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.