Înainte de toate, ministrul Marcel Boloș a precizat că instituția pe care o conduce este în curs de negocieri cu Comisia Europeană, împreună cu ministerul Energiei, pentru capitolul Repower EU, dedicat finanţărilor pe componenta de resurse regenerabile. Toţi aceşti bani europeni, alături de cei din alte programe, dau o perspectivă pentru independenţa energetică a României, a subliniat Marcel Boloş, astăzi, la Conferinţa Naţională "Finanțarea proiectelor de energie regenerabilă – surse transparente pentru resurse curate", organizată de Antena 3 CNN prin proiectul România Inteligentă.
"Cu Ministerul Energiei, pentru PNRR, încercăm să fie duse la bun sfârşit obiectivele pe care le are România în acest domeniu al resurselor regenerabile, cum facem pe toate componentele de infrastructură.
Ministerul Energiei a făcut eforturi uriaşe în această perioadă de timp, am fost alături de ei inclusiv în deplasările la Comisia Europeană, pentru a rezolva aceste linii strategice pe care le avem de dus la bun sfârşit, fie că a fost vorba de electrolizoare de hidrogen, fie că a fost vorba de proiecte de cogenerare, mai ales cele care vin în zona resurselor regenerabile. Acum colegii noştri fac eforturi pentru tot ce ţine de zona bateriilor.
Suntem împreună cu Ministerul Energiei în curs de negociere cu Comisia Europeană pentru capitolul Repower EU, care este dedicat aproape în exclusivitate finanţărilor pe componenta de resurse regenerabile.
România este acum la un moment de răscruce, fiindcă trebuie să pună în aplicare legea decarbonizării, trebuie să pună în loc capacităţi noi de energie pentru ca să asigure echilibrul pe piaţa energetică şi să asigurăm locuri de muncă pentru oamenii care urmează a fi disponibilizaţi", a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Toţi aceşti bani europeni, alături de cei din capitolul de energie al PNRR, cei din fondul de schimbări climatice "dau o perspectivă pentru independenţa energetică a României", a adăugat Marcel Boloş.
500 milioane pentru energie regenerabilă
La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că România are ținte ambițioase în ceea ce privește energia regenerabilă și consideră că aceasta este o direcție importantă pentru viitor.
"Pe lângă centralele de gaz și pe lângă cei 747 de megawatti care sunt deja aprobați pentru complexul energetic Oltenia, am aprobat în 31 martie alte scheme la Banca Europeană pentru investiții și vorbim de alte 2 miliarde de euro pentru care lucrăm împreună cu cei de la STS și suntem pe finalizare cu funcțiile care urmează.
În cursul lunii iunie vom da startul altor call-uri de proiecte și sunt 500 de milioane de euro pentru IMM-uri, autoconsum, alte 500 de milioane de euro pentru instituții publice, alte 500 de milioane de euro se vor duce către industria agricolă, vor fi derulate prin Agenția de Finanțare în Mediul Rural și mai aveam 500 de milioane de euro pentru producere de energie regenerabilă", a spus Virgil Popescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.