În acest caz, impozitul este unul singur, de 10%. Obligația de declarare a acestor venituri și de plată a impozitului revine celui care obține venitul, nicidecum celui care plătește chiria.
Dacă banii au fost încasați anul trecut și au depus la timp Declarația unică, impozitul și contribuția la sănătate (dacă mai este cazul), trebuie plătite pănă la 15 martie. Dacă veniturile sunt obținute anul acesta, taxele aferente vor fi achitate în 2020, tot în baza aceleeași Declarații.
Măsuri mai drastice
Dacă nu se declară aceste venituri, există o serie de riscuri. În principu, este vorba de dobânzi și penalități, conform prevederilor Codului fiscal. Depinde însă de modul în care descoperă ANAF respectivele câștiguri. Luând la verificat situația financiară a unei persoane și descoperind o diferență prea mare între ceea ce este pe hârtie și ceea ce este în realitate, în baza informațiilor obținute inclusiv de la terți, Fiscul poate trece la măsuri mai drastice.
Citește și Fiscul sună la uşa românilor. Vecinii şi prietenii, luaţi la întrebări
Pentru că, în unele cazuri, se poate ajunge și la deschiderea unui dosar penal pentru evaziune fiscală. Iar aceste fapte sunt pedepsit cu închisoare de la doi la opt ani și cu interzicerea unor drepturi. Legislația nu prevede limite de la care fapta să fie considerată infracțiune, ci doar două limite diferite de la care pedeapsa devine mai grea, respectiv mult mai grea (una la 100.000 și una la 500.000 de euro).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.