Potrivit documentului, Uniunea Europeană a adoptat a doua tranşă de sprijin pentru cele cinci ţări afectate de comerţul cu cereale din Ucraina, României revenindu-i suma de 29,73 milioane de euro.
"România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia au primit vot pozitiv din partea statelor membre pentru granturi în valoare totală de 100 milioane de euro pentru compensarea pierderilor economice cauzate de importurile de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, în cadrul Comitetului pentru organizarea comună de piaţă. Plecând de la primul pachet în valoare de 56 de milioane de euro, aprobat în 3 aprilie, CE propune aprobarea celei de-a 2-a tranşe în valoare de 100 milioane euro pentru cele 5 state membre afectate de importurile de cereale. În plus, CE a adoptat un nou regulament privind măsurile autonome cu valabilitate 15 septembrie a.c., care prevede interzicerea importurilor pentru principalele produse alimentare. Astfel, României îi va reveni suma de 29.730.000 euro", se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, Bulgaria va primi 9,77 milioane euro, Ungaria 15,93 milioane euro, Polonia 39,33 milioane euro şi Slovacia 5,24 milioane euro.
Regulamentul oferă posibilitatea celor cinci ţări să adauge granturi suplimentare în procent de până la 200%, cu condiţia ca plăţile să nu distorsioneze piaţa sau să producă supra-compensaţii, iar plăţile să fie realizate până la 31 decembrie 2023.
Totodată, Comisia Europeană a precizat că pachetul de sprijin financiar ţinteşte compensarea parţială a celor mai afectaţi fermieri de importurile de cereale din Ucraina pentru cele 5 state membre vecine conflictului. Cheia de alocare a avut în vedere nivelul plăţilor directe, nivelul comerţului cu cereale şi fluctuaţiile aferente.
Măsura îşi va produce efectele după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Producătorii se tem că vor suporta ei reducerile prețurilor la alimente
Toţi membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale au respectat cu stricteţe Acordul Voluntar privind scăderea la raft a preţului la lapte, iar folosirea motivării că nu ar fi respectat acest angajament nu poate fi invocată ca argument pentru a elimina opţiunea unui Acord Voluntar mai extins pentru alimentele de bază, precizează AMRCR, într-un comunicat.
"Toţi membrii AMRCR au respectat cu stricteţe Acordul Voluntar privind scăderea la raft a preţului la lapte proaspăt produs românesc, 1,5% - 3,5% grăsime, convenit sub patronajul Guvernului. În luna aprilie a fost agreat - sub patronajul Guvernului - un Acord Voluntar, la care au participat retaileri, procesatori si fermieri, prin care a fost convenit ca marile reţele comerciale să reducă cu minim 10% preţul la raft al produsului lapte românesc proaspăt - de 1 litru - de aşa maniera încât acesta sa scadă sub 7 lei, cu începere de la 1 mai 2023, pentru o perioadă de 6 luni. Toţi membrii AMRCR au respectat cu stricteţe angajamentul asumat, acest fapt fiind certificat şi în cadrul întâlnirilor săptămânale ale Grupului de monitorizare organizat la Ministerul Agriculturii - condus de Ministrul Agriculturii în funcţie la momentul respectiv - şi la care a participat şi Consiliul Concurenţei", se menţionează în comunicat. .... Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.