Aceste atacuri sunt mai rapide, mai puțin riscante și mult mai profitabile decât jafurile tradiționale de bănci. Oficiul Federal de Poliție Criminală monitorizează acest tip de infracțiuni încă din 2005, dar numărul lor a crescut semnificativ în ultimii ani.
Țările de Jos, punctul de plecare al valului de atacuri
Multe dintre aceste atacuri sunt orchestrate de rețele din Amsterdam și Utrecht. După ce Țările de Jos au redus numărul de bancomate și le-au fortificat, infractorii s-au îndreptat spre est, găsind în Germania un "paradis" pentru atentatorii cu ATM-uri. Germania are peste 50.000 de bancomate, iar numerarul rămâne o modalitate preferată de plată, ceea ce face țara o țintă ideală.
Provocările poliției germane
Deși autoritățile germane au arestat sute de suspecți, atacurile continuă. Infractorii, majoritatea cetățeni olandezi de origine marocană, sunt bine instruiți și lucrează în echipe specializate. În pofida măsurilor de securitate sporite, atacurile sunt tot mai sofisticate, iar rata de succes a acestora rămâne ridicată, estimată la aproximativ 60%.
Soluții antifurt și provocările lor
În ciuda investițiilor considerabile în măsuri de securitate, inclusiv tehnologiile de colorare cu cerneală și sisteme de alarmă avansate, infractorii găsesc mereu modalități de a depăși aceste obstacole. Reducerea numărului de bancomate, așa cum s-a făcut în Țările de Jos, ar putea fi o soluție, dar rămâne o provocare politică și socială în Germania.
Atacurile se mută spre sud
În timp ce landurile germane inițial cele mai afectate, precum Renania de Nord-Westfalia și Saxonia Inferioară, au reușit să reducă numărul atacurilor, infractorii s-au orientat către Bavaria, Baden-Wuerttemberg și chiar în Austria și Elveția. Aceste regiuni sunt acum noua frontieră a valului de atacuri asupra bancomatelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.