Să luăm cazul Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), unul dintre principalii reglementatori bancari. Într-o declarație din decembrie 2021, președintele Martin Gruenberg a afirmat că vânzarea unor bănci cu probleme către bănci precum JPMorgan Chase în timpul crizei financiare din 2008 a "crescut, fără îndoială, riscul pentru stabilitatea financiară pe termen lung".
Prin urmare, autoritățile de reglementare au fost circumspecte în privința unor ulterioare mișcări de consolidare a pieței. În martie, când FDIC a preluat controlul asupra Silicon Valley Bank (SVB Financial), ajunsă în prag de faliment după o masivă retragere de fonduri, o serie de mari instituții bancare americane au primit semnale că ofertele nu sunt binevenite, după cum susțin surse bine informate din interiorul sectorului. Li s-a permis să participe la eforturile de prevenire a unui dezastru când era deja prea târziu pentru a veni cu o ofertă, cu respectarea întregii proceduri aferente.
Cu toate acestea, o lună și jumătate mai târziu, când First Republic a dat faliment, FDIC a fost nevoit să o vândă către JPMorgan, deoarece era cea mai ieftină opțiune pentru fondul de asigurare a depozitelor.
Un purtător de cuvânt al FDIC a declarat că agenția nu a exclus așa-numitele bănci de importanță sistemică globală (G-SIB) de la licitația pentru Silicon Valley Bank și le-a invitat să se implice. Dar pentru că lucrurile au evoluat cu o viteză neașteptată, FDCI a avut nevoie de ceva timp pentru a înființa o bază de date, ceea ce a întârziat procesul. Prin urmare, marile bănci au decis să nu liciteze, anunțând că nu sunt interesate de respectivul activ în derivă, a declarat purtătorul de cuvânt.
Slăbiciune crescută a băncilor regionale
Un sector bancar regional disfuncțional reprezintă o mare problemă. Aceste bănci oferă credite unor sectoare importante din economia americană, iar retragerea depozitelor le-a forțat să își reducă activitățile de creditare. Trei bănci americane s-au prăbușit, iar acțiunile altora au avut de suferit, indicele KBW al băncilor regionale pierzând aproximativ 30% începând din 8 martie.
La această presiune se adaugă perspectivele economice nesigure legate de înăsprirea politicii monetare și alte riscuri, cum ar fi scăderea valorii imobilelor comerciale și discuțiile privind plafonul de îndatorare al SUA. Continuarea stresului asupra acestor bănci ar putea împinge economia în recesiune.
Deși situația s-a calmat considerabil din martie, investitorii refuză să pună punct final crizei. Prin urmare, autoritățile de reglementare, bancherii și alți experți sugerează măsurie suplimentare la care Washingtonul ar putea recurge pentru a stopa criza. Aceste propuneri variază de la accelerarea ritmului de aprobare a tranzacțiilor bancare până la creșterea garanțiilor pentru depozite și monitorizarea investitorilor care pariază pe acțiuni în scădere.
Dar aceste opțiuni încurajează lucruri pe care autoritățile de reglementare nu le doresc, cum ar fi crearea unor bănci mai mari sau un comportament iresponsabil, sau sunt măsuri care nu au funcționat cu adevărat în trecut, cum ar fi restricționarea vânzărilor în lipsă, spun experții bancari. Unele dintre aceste măsuri ar necesita, de asemenea, aprobare legislativă, ceea ce este dificil de obținut într-un Congres divizat.
Acord de la caz la caz?
Așadar, autoritățile de reglementare dispun doar de instrumente care tratează simptomele, dar care au efecte secundare nedorite și nu oferă niciun leac. De exemplu, ele au oferit băncilor linii de salvare care le asigură că au suficiente lichidități pentru a face față retragerilor de depozite. Dar problema actuală este o criză de încredere, unii investitori punând la îndoială capacitatea unora dintre acești creditori de a face bani pe termen lung.
Astfel, atunci când o bancă dă faliment, o alta este în vizorul pieței, creând un cerc vicios și determinând autoritățile de reglementare să intervină din nou. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat sâmbătă că aproape toate băncile au acces la suficiente lichidități, dar că presiunea asupra veniturilor ar putea duce la înțelegeri cu băncile de dimensiuni medii. "Cred că autoritățile de reglementare vor fi deschise la această posibilitate, dacă se va întâmpla", a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.