Liderii Uniunii Europene discută joi un plan de a folosi până la 3 miliarde de euro pe an pentru a furniza arme Ucrainei, în încercarea de a susține lupta Kievului împotriva Rusiei, informează Reuters.
Sursele sunt, de asemenea, îngrijorate de faptul că propunerile vor duce la o erodare mai amplă a încrederii în sistemul bancar occidental.
Rusia spune că orice încercare de a-i lua capitalul sau dobânzile reprezintă "banditism" care va duce la zeci de ani de acțiuni în justiție împotriva tuturor celor implicați. Moscova a declarat în repetate rânduri că va riposta în cazul în care activele sau veniturile sale vor fi expropriate.
Euroclear deține echivalentul a 190 de miliarde de euro în titluri de valoare și numerar ale băncii centrale rusești. Băncile occidentale dețin, de asemenea, miliarde de euro, lire sterline și dolari în active deținute de companii și persoane fizice care fac obiectul sancțiunilor.
Peste 3,5 milioane de ruși au active înghețate în străinătate în valoare de aproximativ 1.500 de miliarde de ruble, a declarat anul trecut ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov.
Depozitarul central de valori mobiliare cu sediul în Belgia, care numără printre acționari unele dintre cele mai mari bănci din lume, va putea, de asemenea, să rețină temporar 10% din profiturile obținute din activele rusești blocate, ca măsură de protecție împotriva litigiilor.
Conform planului UE, aproximativ 90% din banii confiscați ar urma să fie canalizați prin intermediul Instrumentului european pentru pace (IEP) pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. Restul va fi utilizat pentru redresare și reconstrucție.
Legislația UE, engleză și americană privind sancțiunile prevede, de obicei, înghețarea activelor deținute de părțile desemnate, dar nu și confiscarea. Permițând confiscarea și redistribuirea dobânzilor obținute din aceste active, băncile riscă să fie contestate de proprietari, au declarat sursele.
Rusia a confiscat, de asemenea, active, a instalat o nouă conducere la filialele companiilor occidentale din Rusia și a forțat firmele care au plecat să le vândă acestora cu reduceri uriașe ca răspuns la sancțiunile occidentale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.