"Europa se află în centrul crizei: războiul din Ucraina, energia, inflația", scriu François Villeroy de Galhau, guvernatorul Banque de France și Joachim Nagel, președintele Bundesbank, în articolul publicat pe site-urile Les Echos și Handelsblatt.
"Unitatea noastră devine mai dificilă, dar și mai indispensabilă. Iar ceea ce este valabil pentru întreaga Europă este valabil în primul rând pentru cuplul franco-german: a ne diviza ar însemna să ne condamnăm", spun ei, în contextul în care relațiile dintre Paris și Berlin s-au tensionat în ultimele săptămâni.
"A sosit timpul pentru o adevărată uniune a piețelor de capital", susțin cei doi bancheri. Uniunea piețelor de capital (CMU), idee lansată în 2014, este un proiect pentru o piață unică europeană de capital menit să promoveze circulația acestuia între țările membre pentru a finanța mai mult întreprinderile, în special start-up-urile și IMM-urile. "Evenimente precum Brexit, pandemia sau, mai recent, războiul declanșat de Rusia în Ucraina au întârziat, din păcate, eforturile în acest domeniu", subliniază François Villeroy de Galhau și Joachim Nagel.
"Dimpotrivă, trebuie să accelerăm tranziția energetică mai mult ca oricând și, prin urmare, avem nevoie de resursele financiare oferite de un UMC verde", au spus ei. "UMC poate fi un atu în cadrul unei strategii europene comune pentru a concura cu alte regiuni ale lumii", au adăugat bancherii, afirmând că "pentru a stimula creșterea, asigurând în același timp transformarea ecologică și digitală, trebuie să ne consolidăm atractivitatea atât pentru investitorii interni, cât și pentru cei străini.
"Prin urmare, susținem înființarea unui punct de acces unic european (ESAP) ca platformă de informare pentru investitorii internaționali", scriu ei. UMC ar trebui, de asemenea, să ofere "o oportunitate de a îmbunătăți în mod semnificativ (situația financiară)" a "start-up-urilor", susțin ei. "În ceea ce privește accesul la piețele de capital, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), în special, trebuie să recupereze decalajul", mai spun aceștia.
Citește și Banca Centrală a Ucrainei se pregătește pentru ce este mai rău
"Se are în vedere asigurarea viabilității a 14 bănci de importanță sistemică ale țării. În caz de necesitate absolută, Banca Națională va asigura în primul rând activitățile vitale ale băncilor de stat", a precizat instituția pe aplicația de mesagerie Telegram.
Rusia a atacat în mod sistematic sectorul energetic al Ucrainei, provocând întreruperi de energie electrică în mare parte din țară.
Aflat la summitul G20 ce și-a deschis astăzi lucrările în Indonezia, la Bali, șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, care-l reprezintă pe președintele Vladimir Putin, rămas acasă, la Kremlin, de teamă să nu-i fie doborât avionul sau împins din greșeală pe scări, a declarat că Occidentul "militarizează" Asia de Sud-Est în încercarea de a limita interesele rusești și chinezești în regiune, pregătind terenul pentru o confruntare între Rusia și liderii occidentali la summitul G20 de la Bali.
Se așteaptă ca Ucraina să domine discuțiile de la summitul G20, liderii occidentali urmând probabil să confrunte public Rusia și să împingă țări precum China și India - care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la război - să critice acțiunile Moscovei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.