Mai precis este vorba despre persoanele care beneficiază de o remunerație totală de cel puțin 1 milion de euro în exercițiul financiar raportat și modalitatea de transmitere a acestor informații de către instituțiile de credit către Banca Națională a României.
Prima raportare efectuată potrivit proiectului de ordin se va realiza în anul 2023 pentru informațiile aferente remunerațiilor acordate pentru activitatea profesională desfășurată în anul 2022.
Principalele prevederi ale proiectului de ordin vizează:
- stabilirea sferei instituțiilor cărora le revine obligația de a transmite informații către BNR cu privire la persoanele cu venituri ridicate,
- conținutul formularelor de raportare,
- termenele de raportare,
- reguli de validare a informațiilor cuprinse în formularele de raportare,
- sistemul informatic prin care informațiile sunt transmise către BNR.
Dintr-o analiză a Autoritatății Bancare Europeene (ABE) publicată în 2021 și care viza anul 2019, rezultă că 4.963 de persoane care lucrează pentru băncile din UE au primit o remunerație mai mare de 1 milion EUR.
În 2019, cea mai mare parte a persoanelor cu venituri mari, respectiv 3.519 (71 % din numărul total de persoane cu venituri mari), a fost localizată în Regatul Unit (UK). Majoritatea statelor membre din UE au înregistrat o ușoară creștere a numărului de persoane cu venituri ridicate, în special Germania, Franța și Italia.
Creșterea numărului de persoane cu venituri mari a rezultat în principal din impactul relocării personalului din Regatul Unit după Brexit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.