Publicitate
„Noi atenţionăm că poate genera un risc în funcţie de evoluţia discuţiei şi felul în care se pune problema pe această iniţiativă (n.red. - Legea Dării în Plată). Credem că acest produs (n.red. - creditele acordate prin programul Prima Casă) este suspendat doar prin felul în care se discută despre el astăzi”, a afirmat, miercuri, Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în cadrul unui seminar.
În plus, preşedintele executiv al ARB a adăugat că în ceea ce priveşte programul Prima Casă trebuie să există motive motive de îngrijorare pentru toate părţile, nu numai pentru bănci.
„Trebuie să existe motive de îngrijorare în special pentru clienţi, pentru că sunt 250.000, de tineri în general, care şi-au luat casă prin Prima Casă şi care a fost, cândva, un produs exemplar, prin felul în care, într-o situaţie dificilă economic, România a găsit un instrument prin care statul împreună cu băncile să împartă riscurile şi să ducă mai departe creditarea în domeniu, mai ales în contextul acesta în care tinerii pleacă din ţară. Programul Prima Casă este pus între paranteze, sub semnul întrebării, dacă spunem că apare Darea în plată pentru Prima Casă. Asta înseamnă că nu mai poate fi împărţit acest risc, deci, programul nu mai există. Atunci, în primul rând, potenţialii debitori trebuie să fie îngrijoraţi, apoi băncile, apoi statul, care poate fi pus în situaţia să fie luată în discuţie voinţa sa iniţială de a co-garanta cu băncile şi în acest moment s-ar putea pune întrebarea dacă nu cumva nu mai doreşte să co-garanteze. Este o problemă foarte serioasă această potenţială întrebare”, a explicat șeful ARB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.