"Comitetul de politică monetară a decis să utilizeze la maxim spaţiul limitat de manevră oferit de efectele tranzitorii ale factorilor de pe partea de ofertă şi altor factori care stau în spatele majorărilor de preţuri", a informat Banca Centrală a Turciei, într-un comunicat de presă.
Reducerea costului creditului "era aşteptată, dar, chiar şi aşa, este de necrezut", a reacţionat John Hardy, analist la Saxo Bank.
Începând din luna septembrie şi până în prezent, Banca Turciei a redus dobânda de politică monetară cu 500 de puncte de bază, într-o perioadă în cele mai multe bănci centrale se gândesc sau au adoptat deja majorări de dobândă pentru a ţine sub control creşterea inflaţiei.
Budăi: Trebuie să ne gândim cum majorăm veniturile angajaţilor noştri să îi atragem să vină acasă
Ca reacţie la ultima decizie a Băncii Turciei, moneda locală a coborât la un minim istoric de 15,689 lire turceşti pentru un dolar, în condiţiile în care, de la începutul anului şi până în prezent, a pierdut jumătate din valoare în ceea ce constituie cea de-a doua criză monetară prin care a trecut Turcia după 2018.
Spre deosebire de teoriile economice clasice, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susţine că nivelul ridicat al dobânzilor favorizează inflaţia. În consecinţă, Erdogan presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susţine producţia şi exporturile. Respectând dorinţa preşedintelui, Banca Centrală a Turciei, care în mod teoretic este o instituţie independentă, a coborât dobânda de bază începând din luna septembrie şi până acum.
Deciziile adoptate de Banca Turciei sunt în direcţia opusă celor anunţate de alte bănci centrale, care majorează costul creditului pentru a ţine sub control creşterile de preţuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.